Stelele care cad nu pier, stelele care cad se duc spre un alt cer.

Stelele care cad nu pier, stelele care cad se duc spre un alt cer.

s4s1

Stelele care cad nu pier, stelele care cad se duc spre un alt cer. Sunt versurile unei melodii cântată de trupa Taxi, iar o duzină de bistriţeni iubitori de astronomie îi ştiu foarte bine sensul. Ei s-au strâns azi-noapte pe dealul Budacului pentru a marca şi vedea ploaia de meteoriţi, cunoscută şi sub numele de noaptea Perseidelor. În acest caz, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut în întreaga lume. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit
Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Acest lucru l-au înţeles foarte bine un grup de temerari bistriţeni, sufletul nopţii de veghe fiind Gavrilă Urs.
Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinşi, un sac de dormit sau un şezlong. Le mai trebuie îmbrăcăminte groasă, pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase. Potrivit celor spuse de Gavrilă Urs,preţul unui asemenea instrument astronomic porneşte de la 500 de lei, dar poate ajunge la câteva zeci de mii de lei.

Cei ce vor observa cerul din zonele cu cer curat pot vedea în general între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.

Categoria: EVENIMENT