SPERMEZEU: Primul Muzeu Tradițional de pe valea Țibleșului

SPERMEZEU: Primul Muzeu Tradițional de pe valea Țibleșului

Deschiderea primului Muzeu Tradiţional de pe Valea Ţibleşului a avut loc astăzi în comuna Spermezeu, fiind vorba de casa ce a aparținut artistei Olimpia Deneș și, care a fost cumpărată de de Episcopul Macarie al Europei de Nord, fiu al Văii Ţibleşului.

Slujba de sființire a fost oficiată de Mitropolitului Andrei şi a Episcopului Macarie, alături de un sobor de preoți. La eveniment a fost present și președintele CJ BN, Radu Moldovan, subprefectul Ciprina Ceclan, dar și primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi.

Spermezeu are doi noi cetățeni de onoarea

Pentru tot ceea ce a făcut pentru promovarea satului natal, dar şi a Văii Ţibleşului, episcopul Macarie a primit titlul de cetăţean de onoare al Spermezeului. De azi, cetăţean de onoare al comunei este şi mitropolitul Andrei. Distincţiile acordate de Consiliul local au fost oferite de primarul Sorin Hognogi.
În acest cadru, profesorul Alexandru Deneş şi artista Olimpia Deneş au gândit un moment artistic prin care să le fie repus în scenă obiceiul „Cununii grâului”.
Așa cum era de așteptat, noul muzeu a fost donat de către Episcopul Macarie în grija Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, fiind prezent directorul Alexandru Gavrilaş, devenind de acum un reper al arhitecturii de pe Valea Ţibleşului. Este cea mai amplă şi bine pusă la punct gospodărie-muzeu din judeţul nostru şi printre cele mai frumoase din ţară.

 

 

Episcopul Macarie Drăgoi nu este la prima casă pe care o achiziţionează, în urmă cu ceva timp cumpărând şi donând două case bătrâneşti din Spermezeu la Muzeul Etnografic din Cluj Napoca şi Muzeul Astra din Sibiu, una din centrul Spermezeului, unde şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei a lui Ion Diacu şi una a străbunicilor Iustin şi Marina de pe Valea Hagii.

Categoria: EVENIMENT