miercuri, aprilie 8, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  SORIN SFINTEAN: LA ȘIEU ODORHEI ÎNCĂ SUNT MULTE DE FĂCUT, DAR STĂM BINE

  Must Read

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata...

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate...

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Comuna Şieu Odorhei se situează la „intersecţia” dintre dealurile Lechinţei şi cele ale Bistriţei, din această unitate adminstrativ-teritorială făcând parte şapte localităţi: Şieu-Odorhei, satul de reşedinţă, Agrişu de Jos, Agrişu de Sus, Bretea, Coasta, Şirioara şi Cristur-Şieu. Ultimul recensământ indică aici o populaţie de 2.219 locuitori în 826 de gopodării. În toamna lui 2012, comuna Şieu-Odorhei a intrat în doliu, atunci când primarul Viorel Chirlejan în vârstă de 56 de ani a suferit un infarct miocardic. Moartea lui a fost cât se poate surprinzătoare pentru localnicii care l-au avut edil aproape 12 ani.
  După decesul lui Viorel Chirlejan, locul rămas vacant a fost ocupat de viceprimarul Sorin Sfintean, cel care a candidat pentru un mandat de primar la alegerile din iunie 2012 pe lista USL. După câştigarea alegerilor în faţa contracandidatului PDL,Viorel Farcaş, edilul s-a apucat de treabă.

   

  În 2016, Sorin Sfintean câștigă un nou mandat de primar pe lista PSD, iar continuarea dezvoltării comunei cu cele șapte sate devine principalul obiectiv al mandatului său.

   

  Potrivit celor spuse de Sorin Sfintean, la această oră există un proiect pentru reabilitarea școlii gimnaziale din centrul de comună, doar că acesta s-a blocat la realizarea achiziției publice, asta de un an de zile, existând foarte multe contestații: ” Sper să avem foarte repede un răspuns final de la Curtea de Apel Cluj, valoarea totală a investiției fiind de 1,5 milioane de lei.  Vă mai pot spune că în 2017 am încheiat lucrările la două grădinițe în Cristur Șieu și am construit o grădiniță în Șieu Odorhei”, spune Sfintean.

   

  În ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană, primarul Sfintean vorbește despre un proiect pe Măsura 7.1 : ” E un proiect scris pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară cu  Șintereagul și Șieu Măgherușul, pentru asfaltarea de străzi și drumuri comunale, lungimea acestora fiind de 9 km. Cred că vom finaliza proiectul în luna august a anului viitor”.

   

  Așa cum era de așteptat, pe OUG 28, comuna Șieu Odorhei a depus patru proiecte: iluminat public, canalizare, străzi și drumuri: ” Am primit finanțare pentru canalizare în satele Șieu Odorhei și Coasta, la ora actuală fiind în procedura de achiziție. Din păcate, proiectul cu iluminatul public pentru toate cele șapte sate nu fost declarat eligibil, așa că ne trebuie alte surse de finanțare. Legat de asfaltări, sigur, vorbim de celalte sate ale comunei, mai sunt vreo 1o km de străzi și ulițe și, pentru care am depus proiectul și așteptăm finanțarea de la Guvernul României”, mai spune Sorin Sfintean.

   

  Legat de investițiile de la bugetul local, primarul Sorin Sfintean ne-a confirmat faptul că este co-finanțator la proiectele care se derulează: ” Avem de efectuat o plată a TVA-ului în valoare de 500 de mii de lei, așa că sper să pot plăti lucrările ca acești bani să se întoarcă în bugetul comunal”.

   

  Relația cu administrația județeană

   

  ”Avem o relație bună cu președintele Radu Moldovan și Consiliul Județean și colaborăm punctual în cadrul ADI Apă-Canal, doar că, deocamdată, proiectul nu se poate finanța dat fiind acea prevedere cu numărul de localnici pentru aglomerările rurale. Sigur, pe etapa a II-a a Master Planului am introducerea apei potabile la un grup de 25 de case la Viile Cristurului, dar aici trebuie să subliniez că apa este introdusă în întreaga comună Șieu Odorhei”, arată primarul Sfintean.

   

  Ce s-a realizat în ultimii șase ani?

   

  Din bugetul local au fost realizate următoarele proiecte:
  – Realizare covor asfaltic strada principală (1,7 Km);
  – Modernizarea Căminului Cultural Sieu-Odorhei;
  – Modernizarea Şcolii- montare tâmplărie PVC;
  – Reabilitare si modernizare Cămin Cultural In localitatea Agrişu de Sus;
  – Proiectare pentru ,,Aducţiune si distribuţie apă potabilă în localităţile comunei Şieu-Odorhei’-’C.L.8

  Din surse de finanţare externă au fost realizate următoarele investiţii:
  – Modernizarea drumurilor comunale (drumul spre Bretea, Şieu-Cristur – Coasta şi Agrişu de Jos – Şieu-Odorhei) 10.4 km;
  – Modernizarea Şcolii Generale din Şieu Odorhei;
  – Construire sediu primărie;
  – Construire ,,Grădiniţa cu program normal în localitatea Şieu-Odorhei;
  – Modernizare drum judeţean DJ 172 – Agrişu de Sus până în drumul naţional DN 17 (4.5 km);
  – 41 km de reţele de apă şi 909 branşamente.

  ”Comuna noastră are un potenţial extraordinar iar ceea ce ne-am preocupat noi, ca echipă, în consiliul local a fost să creăm condiţii de trai moderne pentru locuitorii din Şieu-Odorhei şi în acelaşi timp să pregătim comuna pentru a atrage investitori”, a conchis  primarul PSD,  Ioan Sorin Sfintean .

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Petiție online inițiată de un medic bistrițean din SJU, cu experiență în ATI: „Avem șanse egale in fata absurdului ca doua frunze in fata...

  O petiție online inițiată de un medic bistrițean scoate la iveală o problemă legată de deciziile luate...

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la Serviciul Județean de Ambulanță și...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.Bărbatul a prezentat simptomatologie...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și sanitară. Să vedem dacă informația...

  Produsele Intex și Marecom din NĂSĂUD sunt înregistrate oficial ca dispozitive medicale

  Echipamentele medicale produse de cele două firme din Năsăud care și-au reconvertit producția pentru a fabrica combinezoanele medicale, halatele de...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -