Sorin Roşu Mareş, MADR: ”Fondurile europene rămân capul de afiş, absorbţia acestora este pentru 2019 o prioritate pentru Ministerul Agriculturii. Începe implementarea Legii Muntelui.”

Sorin Roşu Mareş, MADR: ”Fondurile europene rămân capul de afiş, absorbţia acestora este pentru 2019 o prioritate pentru Ministerul Agriculturii. Începe implementarea Legii Muntelui.”

Politician cu state vechi, Sorin Roşu Mareş fiind, la un moment dat, lider al conservatorilor bistriţeni, el a rămas, totuşi, un politician mult prea discret, preferând să îşi facă treaba la care se pricepe cel mai bine: agricultura. Specalizat  în programe şi proiecte care pot aduce bani europeni  în conturile ţărănilor, Sorin Roşu Mareş este acum unul din secretarii de stat importanţi din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

”Fondurile europene rămân capul de afiş, absorbţia acestora este o prioritate pentru noi. Şi în 2019 vom continua cu ce am început acum doi ani, respectiv acordarea la timp a subvenţiilor”. Este una din declarațiile de presă făcute astăzi de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Roșu Mareș.

 El a subliniat că anul 2019 este cu atât mai greu, cu cât este și o perioadă electorală, dar și una în care trebuie să continue și să fie derulate toate programele MADR: ” Nu vrem să întârziem nici măcar o singură zi la acordarea la timp a subvențiilor. Este lucrurl cel mai important pe care noi putem să-l facem şi pe care l-am realizat şi anume avansul şi plata regulară. La 1 martie începe campania de depunere a cererilor pentru subvenţii, exact ca şi în anii trecuţi – 1 martie – 15 mai”.

Cum a fost 2018? Concluzii:

„ Anul 2018  a fost unul extraordinar pentru agricultură, cu realizări şi provocări pe măsură. Un an agricol caracterizat de o curbă oscilantă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu secetă, ploi abundente şi din nou secetă, dar au fost producţii foarte bune obţinute de fermierii români. Vreau să le mulţumesc fermierilor pentru ceea ce au făcut în acest an. Am reuşit să ajungem lideri europeni la mai multe culturi, respectiv la porumb, recunoscuţi de cei care au avut acest portofoliu ani la rând, Franţa. Suntem pe primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, iar la grâu am obţinut anul acesta 10,2 milioane tone, cea mai mare producţie care a fost obţinută în România.  Aceste realizări s-au datorat şi politicilor pe care noi le-am promovat. În primul rând, este vorba despre acordarea la timp a subvenţiilor. Este unul dintre motoarele care pornesc şi duc mai departe agricultura”.

În aceeaşi ordine de idei, Sorin Roşu Mareş a reamintit de legile agricole care au fost adopatate, el având şi câteva exemple. E vorba de programul de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, care este acum la promulgare la preşedintele României. Mareş explică că, potrivit acestui act normativ,  tinerii vor primi o sumă suplimentară de la stat, lunară, care variază între 500 şi 1000 lei, în funcţie de studiile avute. În plus, aceştia sunt scutiţi de la plata impozitului pe venitul aferent: „ Am modificat, de asemenea, Legea Cooperaţiei, care a reuşit să adune aproape voturi în unanimitate. Nu este o lege perfectă, dar ea vine să satisfacă nevoile celor care se asociază. M-aş referi la scutirea de la plata unor taxe. De exemplu, cinci ani de zile, cooperativele sunt scutite de la plata impozitului pe profit, atât pentru cele nou înfiinţate, dar şi pentru cele care au deja un istoric şi nu au beneficiat de această facilitate. (…) Membrii cooperatori au o scutire pe impozitul pe venit sau norma pe venit în cazul persoanelor fizice pentru toată producţia pe care o comercializează prin intermediul cooperativei. De asemenea, sunt scutiţi la plata impozitelor pe clădiri şi pe terenurile utilizate pentru această producţie”.

Ce se va întâmpla în 2019? Cultivatorii de usturoi vor primi bani. Cererile se depun la Direcția Agricolă

 Potrivit lui Mareș, în 2019, vor continua și programele de success ale MADR, adică programul „Tomate” din ferme româneşti prin care se acordă acel ajutor de 3000 euro, programul „Bazna şi Mangaliţa” pentru revigorarea acestor rase, acordarea unui ajutor de 1 leu/kg de lână colectată.

Cultivatorii de usturoi vor primi ban în 2019. Cererile se depun la Direcția Agricolă

O noutate la MADR, spune Mareș, este implementarea unui nou program pentru sprijinire a celor care cultivă usturoi: ” Este vorba de o sumă de 1000 euro/hectar, suprafaţa minimă pentru care se acordă este de 3000 mp, trebuie să producă un minim de 5 kg/mp, 5 tone pe hectar. Nu este o cantitate foarte mare, se poate realiza. Acest program este în aceeaşi direcţie cu sprijinirea produselor deficitare, vedem cât de mult usturoi se importă din China şi din alte ţări şi vrem să sprijinim producătorii noştri”, explică Mareș.

 El a avertizat pe cei care se dau producători că MADR are tot felul de modalități de verificare: ” În primul rând, trebuie să deții atestat de producător cei care comercializează sau persoane juridice. Nu poate să aducă usturoiul din altă parte, pentru că va trebui să aibă şi o codiţă acel usturoi. Ne vom asigura că acest program va fi dus la bun sfârşit. Cererile se vor depune la direcţiile agricole până la 31 mai, după ce va apărea Ordinul de ministru. Le recomand tuturor celor interesaţi să meargă la direcţia agricolă şi să ia informaţiile de acolo”, a conchis Sorin Roșu Mareș.

 Despre Legea Muntelui

Sorin Roşu Mareş:   „Ţin foarte mult la Legea muntelui, a apărut deja hotărârea reorganizării Agenţiei Zonei Montane. Am găsit posturi, prin redistribuire, din cadrul Ministerului Agriculturii pentru înfiinţarea acestor oficii judeţene şi a centrelor regionale pentru zona montană. Intrăm în linie dreaptă pentru a implementa Legea muntelui şi toate programele subsecvente. Prin Legea muntelui sunt o serie de programe foarte clar definite, inclusiv o lege de aprobare a programului pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi procesare primară a laptelui în zona montană, prin care se asigură fondurile necesare. Acum, avem o lege, prin care  se pot prinde fondurile necesare pentru aceste centre de colectare a laptelui. Este singura lege din Legea muntelui promulgată de preşedinte, pe restul le-a contestat, şi pe aceasta a contestat-o, dar Curtea Constituţională i-am trimis-o înapoi şi i-a spus că nu are dreptate. Am întârziat cam trei luni de zile prin această plimbare de la preşedinte, Curtea Constituţională şi Parlament. Acum legea este în Monitorul Oficial, avem cadru legislativ şi se vor face aceste centre. Aceste centre vor avea un tipar unic, promovat de Agenţia Zonei Montane. Ei vor pune la dispoziţie aceste proiecte tip. De asemenea, avem centrele de abatorizare şi procesare primară a cărnii, tot cu proiecte tip, avem centre de preluare-procesare a lânii, stânile montane şi centrele de colectare a fructelor de pădure şi a plantelor aromatice”.

În centrele de colectare şi prelucrare primară a laptelui se vor putea prepara iaurturi, lapte bătut, smântână, telemea, produse care vor da valoare adăugată materiei prime. „Chiar dacă vedeţi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud că suntem destul de bine organizaţi în ce priveşte coelctarea laptelui, noi când gândim asemenea programe nu ne gândim doar la o anumită regiune a ţării, zona montană ocupă aproximativ 30% din teritoriul României. În alte zone sunt probleme în ceea ce priveşte colectarea laptelui”, a conchis interlocutorul nostru.

Cum se va implementa Legea Muntelui?

În Bistriţa-Năsăud dar şi în celelalte judeţe în care se va aplica această lege,  va fi înfiinţat un oficiu de dezvoltare montană care se va ocupa de implementarea Legii muntelui, finanţate prin programe guvernamentale, dar vor avea şi un rol de consultanţă pentru cei din zona montană, mai ales că din 2021, pentru orice documentaţie de obţinere a fondurilor europene, prin subvenţie sau un proiect, este necesară consultanţa agricolă”.

 

Categoria: Administratie