Sorin Roșu Mareș: Decizia Curții Constituţionale a României (CCR) susține eforturile crescătorilor de suine dar și pe cele ale fermierilor din sectorul avicol

Sorin Roșu Mareș: Decizia Curții Constituţionale a României (CCR) susține eforturile crescătorilor de suine dar și pe cele ale  fermierilor din sectorul avicol

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizările preşedintelui Klaus Iohannis asupra legilor de aprobare a programelor de susţinere a crescătorilor de suine şi a sectorului avicol pentru activitatea de reproducţie, au precizat oficiali ai CCR.

Vestea l-a bucurat pe secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Roșu Mareș. În acest context, Mareș a explicat de ce sunt importante legile respective:” Este vorba de legile pentru susţinerea activităţii de reproducţie în sectoarele creşterii suinelor şi păsărilor. Aceste două legi sunt extraordinar de importante pentru sector, prin aceste ajutoare, în termen de patru ani de zile, acordam undeva în jurul sumei de 550 milioane euro pentru cele două sectoare, sectoare care în momentul de faţă sunt deficitare. Sunt deficitare din punct de vedere al asigurării cu material de reproducţie”, a menționat secretarul de stat.

În urmă cu o lună de zile, la o conferință de presă a ALDE BN, Sorin Roșu Mareș a apreciat că, cele două proiecte de acte normative au şanse mici să poată fi aplicate din 2018 şi a precizat că Iohannis, laolaltă cu opoziţia, „conlucrează pentru a bloca toate proiectele de importanţă pentru agricultura României”.

Este un risc major ca aceste două legi să nu înceapă să se aplice din acest an. Bugetul ar fi fost aprobat pentru aceste două proiecte, dacă ar fi fost trecute legile. (…) În această situaţie, eu asta văd, că opoziţia, împreună cu preşedintele, conlucrează pentru a bloca toate aceste proiecte de importanţă pentru agricultura României”, a conchis pe acest subiect Roşu Mareş.

Reamintim că:

Şeful statului a sesizat, luna trecută, CCR cu privire la cele două legi, susţinând că acestea sunt neconstituţionale în ansamblu.
El a arătat că legile prevăd că: „(1) Schema de ajutor de stat (…) se notifică la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; (2) În situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător”.

Iohannis a subliniat că, în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, Comisia Europeană este singura instituţie care decide asupra compatibilităţii măsurii cu normele Uniunii Europene incidente.

„Potrivit Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene, orice măsuri de ajutor de stat sunt supuse obligaţiei de notificare şi de obţinere a autorizării din partea Comisiei Europene, iar aceste măsuri nu pot fi puse în aplicare de către statele membre înainte de pronunţarea de către Comisie a unei decizii definitive”, a indicat preşedintele în sesizare.

Categoria: AGRICULTURA