SMIDU-ul de la Bistrița mult peste sistemul de management integrat de la Pata-Rît din Cluj-Napoca. Din ianuarie 2018 începe aplicarea tarifului diferențiat

SMIDU-ul de la Bistrița mult peste sistemul de management integrat de la Pata-Rît din Cluj-Napoca. Din ianuarie 2018 începe aplicarea tarifului diferențiat

Vizita vicepremierului Grațiela Gavrilescu a debutat la Bistrița cu o întâlnire la Consiliul Județean cu autoritățiile locale și județene, servicii deconcentrate din cadrul Ministerului Mediului. În conferința de presă de după, Gavrilescu a spus că vizita la Cluj și la Bistrița nu urmărește decât să pună în oglindă problema foarte gravă de la Pata-Rât din Cluj-Napoca și cea a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) de la Tărpiu, comuna Dumitra.

” La Pata-Rât dar și la celelalte depozite neconforme din județul Cluj, situația este una deplorabilă, asta pentru a nu mai reaminti faptul că au fost înapoiate Comisiei Europene peste 20 de milioane de euro din bugtul județean, asta pentru că nu a existat absorbție de fonduri europene pe acest sector în exercițiul bugetar 2013-2017”, a arătat ministrul Mediului.

La capitolul laude, Grațiela Gavrielescu nu a făcut economie în cazul situației SMID-ului de la Tărpiu și a modului în care actuala conducere a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a gestionat situația ”nu întodeauna ușor de manageriat”, făcând din depozitul de la Tărpiu, cu toate problemele lui, drept primul SMID și prima ADI (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară) funcționabile din România.

Ea a mai anunțat faptul că la mijlocul lunii noiembrie va fi aprobat o hotărâre de Guvern care vizează planul național de gestionare a deșeurilor.

În aceeași ordine de idei, Grațiela Gavrilescu a vorbit și despre faptul că arifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca primăriile să își pună de acord contractele de salubrizare cu legislația în domeniu.

„Eu sper că în momentul în care noi vom trimite legea în Parlament, ea va fi votată bineînțeles, vom da o perioadă de grație. Noi ne dorim ca tarife diferențiate să fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioadă de grație, ca toate comunitățile locale să poată să implementeze, să poată să lucreze, să poată să înțeleagă și să pună în concordanță contractul de salubrizare cu legea”, a spus ministrul.

Grațiela Gavrilescu a explicat metoda prin care se va face colectarea deșeurilor și tarifarea, după aprobarea noilor norme.

„Sunt mai multe metode, dar noi dorim să implementăm sistemul mai mult apropiat, ca să spunem așa, țărilor europene, în sensul că salubristul respectiv, care avea și obligație de altfel, conform legii, din 2013, să poată să se doteze cu GPS-uri pe mașină, cu cântar ca atare, astfel încât, printr-un program făcut la înțelegere cu autoritatea locală, să poată să facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, direct de la producătorul de deșeu, pe categorie de deșeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, astfel încât să poți să fii taxat numai pe partea umedă pe care tu o produci. Și cetățeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deșeu direct salubristului, care o ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colțul străzii și predă direct ambalajul respectiv și își ia banii sau la supermarket ș.a.m.d.”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul a subliniat faptul că acest tip de tarifare va aduce fonduri pentru comunitățile locale, dacă se va aplica colectarea selectivă a deșeurilor.

„Important este ca toată lumea să înțeleagă și să priceapă că ne este foarte ușor și că la ora actuală există bani care sunt nefolosiți, care există la producătorii de ambalaje sau la organizațiile de transfer, care au posibilitate ca banii aceștia, dacă noi colectăm selectiv, în funcție de fiecare administrație teritorială care va face această colectare selectivă și care vor demonstra care este cantitatea pe care au colectat-o, să li se returneze suma respectivă, deci la primăria respectivă, și primăria să decidă, prin votul consiliilor locale, unde direcționează banii, dar ei cu precădere vor fi pe domeniul mediu”, a declarat Gavrilescu.

 

Categoria: EVENIMENT