Sistemul anti-fraudă la vot, introdus la alegerile de duminică

Sistemul anti-fraudă la vot, introdus la alegerile de duminică

Alegerile de duminică aduc noutăţi în ceea ce priveşte sistemul de vot. Cărţile de identitate ale tuturor cetăţenilor care trec pragul secţiei de votare vor fi scanate şi introduse într-o bază de date electronică. Autorităţile vor să evite astfel orice tentativă de fraudă, iar datele înregistrate la secţiile de votare ajung în timp real şi la Ministerul de Interne.

 

„Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal” va funcţiona pentru prima oară în această duminică. În fiecare secţie de votare va exista un operator dotat cu o tabletă specială care înregistrează şi transmite la centru datele tuturor votanţilor.

La intrarea in sectia de votare va trebui să daţi cartea de identitate unui operator care va scana codul numeric personal. Aplicaţia poate să vadă dacă vă aflaţi la secţia de votare la care aţi fost arondaţi, dacă aveţi 18 ani şi dacă aţi votat şi la o altă secţie.

Sistemul electronic va fi conectat şi la centrul de comandă al Ministerului de Interne, astfel că orice tentativă de vot multiplu va ajunge direct în atenţia poliţiei.

Marian Muhuleţ, vicepreşedinte AEP: „Dacă voi încerca să mă prezint la o altă secţie de votare ulterior, mă voi afla în faţa unei tentative de vot ilegal şi voi risca închisoare. Toate aceste cazuri vor fi semnalate electronic şi poliţiei, în momentul în care sunt semnalate electronic echipajele mobile ale poliţiei se vor afla deja în drum spre secţia de votare, e o chestiune de minute. Din informaţiile pe care le am eu, Poliţia Română are în teren în ziua alegerilor 5.000 de echipaje mobile”.

În ţară, preşedinţii secţiilor de votare se familiarizează cu noul sistem.

Cu ajutorul aplicaţiei, Biroul Electoral Central va şti în timp real care este prezenţa la vot şi va avea primele estimări despre rezultatul alegerilor duminică, încă de la miezul nopţii. Pe tot parcursul zilei alegerilor, echipe mobile ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se vor asigura că sistemul electronic funcţionează fără erori pe toate cele peste 22.000 de tablete.

 

Categoria: ALEGERI LOCALE