SILIVAŞU DE CÂMPIE, comuna în pericol de-a returna Comisiei Europene peste 10 milioane de lei

SILIVAŞU DE CÂMPIE, comuna în pericol de-a returna Comisiei Europene peste 10 milioane de lei

Beneficiind de implementarea unui proiect integrat în valoare de 2,5 milioane de euro pe Măsura 322: apă, canal, stație de epurare, asfaltare drumuri, cămin cultural și after school, administrația Cămărășan se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește finalizarea acestuia. La şase ani de la semnarea contractului cu firma care a câştigat licitaţia, aceasta a intrat în insolvenţă, iar proiectul trenează, lucrându-se foarte încet.

Silivaşu de Câmpie este o altă comună care se confruntă la această oră cu probleme cât se poate de serioase în ceea ce priveşte implementarea unui proiect câştigat în urmă cu şapte ani, mai précis în octombrie 2010 pe Măsura 322, valoarea acestuia fiind de 2,5 milioane de euro.

Potrivit primarului Ioan Cămărăşan, firma care a câștigat atunci licitația a intrat în insolvență, lucrează foarte greu, și, deși, primeşte tot felul de promisiuni, el este  sceptic în ceea ce privește materializarea acestora. Edilul din Silivașu de Câmpie a mai precizat că stadiul obiectivelor cuprinse în proiect este, fie foarte înaintat, fie ajuns la final, marea problemă fiind stația de epurare care încă nu există. Cămărăşan mai explică că lucrările au început în anul 2011, ele continuând şi la această oră.

”Firma care a câștigat atunci licitația a intrat în insolvență, lucrează foarte greu, și, deși, primesc tot felul de promisiuni, eu sunt sceptic în ceea ce privește materializarea acestora. Acest proiect a generat multe probleme și sunt obligat să îi aloc 90% din timpul meu dedicat activității administrative. Din păcate, eu sunt cu plățile la termen, dar nu văd o dorință de-a lucra mai bine, mai repede, mai atent”, se plânge Cămărășan.

 

Edilul din Silivașu de Câmpie a mai precizat că stadiul obiectivelor cuprinse în proiect este, fie foarte înaintat, fie ajuns la final, marea problemă fiind stația de epurare care încă nu există: ” Dincolo de această stație de epurare de care nu s-au apucat, celelalte obiective sunt aproape de finalizare – extindere de apă, 99%, drumuri interioare, 70%, din 5,3 km propuși spre asfaltare, au fost executați aproape 3 km, în timp ce pentru restul de 2,3 km, au fost deja realizate condițiile necesare reabilitării.”, explică Ioan Cămărășan.

DESPRE CE FIRMĂ ESTE VORBA?

Licitaţia pentru materializarea Măsurii 322 a fost câştigată în 2010, iar contractul pentru începerea lucrărilor pe data de 26 octombrie 2011, în prima etapă, lucrările trebuind să fie finalizate în luna august 2012. Potrivit primarului Ioan Cămărăşan, în toamna lui 2012, lucrările erau executate într-o proporţie de doar 10 la sută. Din 2012 şi 2015, atunci când Comisia Europeană era decisă să declare proiectul neeligibil, faptul că deja erau realizate 80% din obiective, au convins respective institituţie să introducă respectivul proiect în procedură de tranziţie şi să acorde un ultim termen de finalizare şi recepţie la finele lunii septembrie 2017. Întrebat despre ce firmă este vorba, Ioan Cămărăşan a confirmat că este o societate comercială din comuna Dorolţ, Satu Mare: SC Licasirc Trust

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ SE DEPĂŞEŞTE TERMENUL?

Aşadar, ultimul termen limită al Comisiei Europene este finalul lunii septembrie 2017, în caz contrar, proiectul este declarat neneligibil. Cămărăşan susţine că acest lucru se va transforma într-un adevărat dezastru pentru întreaga comunitate din Silivaşu de Câmpie, primăria trebuind să returneze finanţatorului toţi banii investiţi până la această dată. Practic, e vorba de 10 milioane de lei, sumă pe care o comună precum Silivaşu de Câmpie nu o va putea returna niciodată.

 

Categoria: Administratie