Sezonul de pescuit 2017 compromis !

Sezonul de pescuit 2017 compromis !

Dacă ne raportăm la situația ultimului deceniu in materie de pescuit sportiv ,am observat un regres,al speciilor de pești din apele interioare ale jud. Bistrita-Năsăud, vorbind aici de Someșul Mare ,Șieu și Budac,dar să nu uitam de importantele râuri de munte cum ar fi ,Rebra, Anieș, Cormaia, Țibleș sau Someșul Mare Superior.

Multe specii sunt intr-un regres continuu ,amintind de scobar,clean și mreana in zona de colină și pastrav repectiv lipan in zona montană.

La această oră, situația este mult mai dramatică decât ne putem imagina având in vedere viiturile din acest week-end ,pe cele mai importante râuri .Debitele mari și banchizele de gheața,au făcut ravagii in drumul lor ,astfel încât Someșul Mare a distrus o microhidrocentrală in zona localitați Cociu,iar în multe zone pur și simplu a fost mutată albia la 5-6 metrii.Lesne de înțeles impactul negativ asupra fondului piscicol,unde peștii nu au mai avut loc de refugiu,astfel încat am gasit specii de pești pe carosabil striviți de banchizele de gheața.

Pot sa afirm faptul că in cei 40 de ani de activitate pescărească,nu am întâlnit o asemenea masă de gheață transportată  de viitura.Un exemplu este zona Cociu unde banchizele au fost transportate la 2 km de albia Someșului,blocând drumurile de acces spre albie,sau zona Mogoșeni unde zidurile de gheața depășesc 4-5 m înălțime.

Așadar anul 2017 pare a fi unul sumbru în ceea ce privește activitatea pescuitului sportiv din județul nostru.

Categoria: DE-ALE PESCARILOR