joi, februarie 27, 2020
1.8 C
Bistrița
More

  Sever Mureșan: ” Să sperăm că o vom comemora pe Valeria Peter Predescu într-o casă a tradițiilor de pe valea Sălăuței pe care a iubit-o atât de mult!”

  Must Read

  La această oră nu există cazuri confirmate de coronavirus în Bistrița-Năsăud. Cele două locații pentru carantinarea suspecților sunt deja pregătite

  În acest moment, nu sunt cazuri confirmate de coronavirus (Covid-19) în județul Bistrița-Năsăud!  De asemenea,...

  Bărbatul din Gorj, depistat pozitiv cu virusul COVID-19, a ajuns la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

  Potrivit unei informări oficiale, transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel...

  A FOST CONFIRMAT PRIMUL CAZ DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA

  Horaţiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănărăţii, a confirmat miercuri seara că primul caz de infectare...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL

  Dacă în cazul infrastructurii de apă, canal sau drumuri, primarul Sever Mureșan și consiliul local Telciu încearcă să încheie proiectele până în 2020, o altă dimensiune a activității primarului Mureșan este reprezentată de obiectivele cultural.

  ” Una din realizările noastre de suflet este reprezentată de Muzeul Atanasie Tudoran din satul Bichigiu, o construcție care a fost finanțată în totalitate de la bugetul local. Dar, nu ne limităm numai la aceasta, la Bichigiu am gândit un nou cămin cultural, având, deja, câștigată o finanțare. Din păcate, durează foarte mult achizițiile, caietele de sarcini având nevoie de mai multe modificări, unele, în opinia mea fiind exagerate. Cu toate acestea,  noi ne-am conformat  și sperăm să ajungem foarte repede la licitația pentru lucrări”.

  Cămin cultural nou și casa memorială ”Valeria Peter Predescu”

  Pentru că în 2019, se vor împlini 10 ani de la moartea Valeriei Peter Predescu, primarul Sever Mureșan fiind extreme de preocupat de modul în care comuna pe care o administrează o va comemora pe ” Doamna cântecului popular românesc”.

  ”Poate o casă a tradițiilor văii Sălăuței, un loc spiritul și moștenirea Valeriei Peter Predescu să fie peste tot”. Ideea  primarului Sever Mureşan dar a fost preluată atît de secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna dar şi de senatorul ALDE, Ioan Simionca. Plecată iniţial de la ideea conservării unei vechi case ţărăneşti tipice Telciului de la începutul secolului trecut şi transformarea acesteia în casă memorială dedicată celei care a fost Valeria Peter Predescu, acum întreaga acţiune s-ar putea materializa în transformarea casei ţărăneşti într-un muzeu al văii Sălăuţei.

  „  Pe noi ne-a pus pe gânduri dispariţia caselor vechi, construite după tipicul începutului de secol XX pe văile unde au existat grăniceri, aşa că am început să identificăm asemenea gen de locuinţe, chiar eu am găsit două, doar că este nevoie de acordul familiei, mai ales că nu s-au făcut dezbateri succesorale iar decizia nu poate fi luată doar de un singur membru al familiei respective. La toate acestea se adaugă şi acordul consiliului local. Oricum, noi avem şi o variantă de rezervă, aceia a construirii pe un teren care îl avem achiziţionat, a unui muzeu memorial Valeria Peter Predescu, deşi, personal cred că mai potrivit ar fi conservarea unei case ţărăneşti, să avem un muzeu al tradiţiilor şi obiceiurilor de pe valea Sălăuţei tot cu numele marii noastre interprete”, susţine Sever Mureşan.

  O altă dorinţă a lui Sever Mureşan este cea legată de reablitarea căminului cultural din Telciu: „ Este o investiţie deosebită dar, destul de mare. Acum facem tot felul de completări la documentaţia tehnică în vederea obţinerii a tot felul de avize. E vorba de reconstrucţia acestui edificiu şi, la o primă vedere a proiectantului, devizul s-ar ridica la 1 milion de euro, iar comuna Telciu, telcenii au nevoie de o asemenea instituţie, un imobil modern unde să fie organizate tot felul de evenimente culturale”.

  Primarul Mureşan a confirmat costurile mari  necesare construirii unui nou cămin cultural: „ Clădirea e destul de veche şi, păcate, întreaga structură de rezistenţă este afectată de pânza freatică, aşa că am decis împreună cu aleşii locali ai telcenilor să construim o clădire nouă şi, care, sper eu, va purta numele regretatei Valeria Peter Predescu”.

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  La această oră nu există cazuri confirmate de coronavirus în Bistrița-Năsăud. Cele două locații pentru carantinarea suspecților sunt deja pregătite

  În acest moment, nu sunt cazuri confirmate de coronavirus (Covid-19) în județul Bistrița-Năsăud!  De asemenea,...

  Bărbatul din Gorj, depistat pozitiv cu virusul COVID-19, a ajuns la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

  Potrivit unei informări oficiale, transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a...

  A FOST CONFIRMAT PRIMUL CAZ DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA

  Horaţiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănărăţii, a confirmat miercuri seara că primul caz de infectare cu coronavirus a fost depistat...

  Deputatul PMP, Ionuț Simionca îl peste picior pe Cîțu

  Deputatul PMP, Ionuț Simionca, are o reacție mai puțin așteptată de cei din PNL în ceea ce privește desemnarea lui Florin Cîțu...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -