Ședința extraordinară de consiliu municipal convocată de PNL și PER nu a mai avut loc. Motivul: lipsa de cvorum.

Ședința extraordinară de consiliu municipal convocată de PNL și PER nu a mai avut loc. Motivul: lipsa de cvorum.


 

Războiul politic între PNL și PER pe de o parte, respectiv majoritatea PSD-ALDE și UDMR de cealaltă parte din consiliul municipal a mai suferit astăzi o amânare. Astfel, ședința extraordinară pe care consilierii liberali și ecologiști, șapte la număr, au convocat-o prin intermediul presei s-a transformat într-un fiasco, cel puțin ca mesaj politic.

În lipsa primarului Ovidiu Crețu dar și a viceprimarului Cristian Niculae, Executivul  a fost reprezentat de  secretarul primăriei Bistrița, Floare Gaftone, cea care le-a adus la cunoștiința aleșilor locali prezenți în sala de ședințe că, pentru îndeplinirea criteriilor legale pentru desfășurarea unei ședințe, este nevoie de prezența a 11 consilieri locali, în sală fiind prezenți doar șapte: Archiudean Mircea (PER), Gaga Seica Mărioara (PNL), Hangan Sorin (PNL), Mârza Teodor Ioan (PER), Moisil Filip (PNL), Morar Olivia Diana (PNL) şi Peteleu Ioan (PNL.

În acest context, Floarea Gaftone a precizat că din punct de vedere legal, ” această ședință nu poate avea loc”, așa că, atât liberali dar și ecologiștii au trebuit să se mulțumească în a face declarații politice.

Sorin Hangan, președinte PNL Bistrița:  ” Din păcate, pentru administrația locală, convocarea unei ședințe extraordinare nu înseamnă prea mare lucru, iar, aici nu e vorba de noi, ca persoane, ci de toți bistrițenii pe care îi reprezentăm. Din acest motiv putem spune că bistrițeanul de rind, nu se află în centrul atenției celor aflați vremelnic la putere. Am o mare părere de rău că cei din PSD, ALDE și UDMR nu au venit la ședință, mai ales că era un bun prilej de-a afla ceeea ce își doresc cu adevărat bistrițenii din acest referendum local. Numai departe, vorbesc de pasarelă, o construcție ce frizează grotescul, sau de acel centru intermodal despre care, personal, cred că nu va rezolva problema traficului sufocant din oraș, ci dimpotrivă, va reuși doar să blocheze toate arterele din municipiu. Cât despre Piața Centrală, acolo e vorba aproape de un dezastru ecologic dacă vor fi tăiați acesi copaci, așa că, noi considerăm că acest subiect încă este foarte actual iar bistrițenii trebuie să știe ce îi așteaptă. Mă declar mâhnit de faptul că, colegii din PSD, ALDE și UDMR nu au catadicsit să dea curs invitației noastre, indiferent de cum ar fi votat. Asta este! Mulțumesc colegilor din PER pentru prezență și garantez majorității că lupta continuă”.

Mircea Archiudean și Teodor Mârza, PER

” Ședința extraordinară convocată de către grupul de consilieri PER-PNL, care reprezintă o treime din Consiliul Local, respectiv a treia parte din electoratul municipiului Bistrița, a avut pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre privind probleme de interes deosebit pentru bistrițeni, precum sunt investițiile controversate de milioane de euro din Piața Centrală, pasarela de la “BIG”, sau centrul intermodal. Urgența acestei hotărâri era dată de organizarea referendumului național din 6 și 7 octombrie. Ținând cont că la nivelul municipiului Bistrița un număr semnificativ de aproximativ 4 mii de ecologisti sau cetățeni direct afectati și-au exprimat dezacordul fata de proiectul de modificare a Pieței Centrale, dar și față de celelelte proiecte, consideram oportun ca populatia să fie consultată direct și nemijlocit cu privire la acestea. Democrația înseamnă respectarea voinței comunității, care să fie ascultată și respectată. Propunerea de a organiza un referendum local a fost adusa la cunoștință publică printr-un comunicat de presă de către consilierii Partidului Ecologist încă din data de 31 mai 2018. Le mulțumim consilierilor PNL pentru că s-au alăturat acestui demers democratic. Faptul că administrația PSD -ALDE a orașului nu dorește să asculte vocea poporului ne arată că preocupările lor pentru dorințele și necesitățile bistrițenilor sunt minimale, dacă nu chiar inexistente”.

 

Gelu Muthi, viceprimar Bistrița din partea ALDE

Având delegate atribuțiile primarului Ovidiu Crețu, aflat în vacanță, viceprimarul Gelu Muthi, ne-a precizat următoarele: ” Din punct de vedere legal, în acest moment, în primăria Bistrița, nu am identificat, vreun act prin care să mi să dovedească că această ședință este legală. De asemenea, nu am fost informat de o convocare făcută consilierilor în afară de un e mail, ceea ce din punct de vedere legal nu reprezintă nimic. În mod normal, responsabilitatea convocării ședinței de consiliu local, revine secretarului UAT-ului. Concret, eu înțeleg că a fost trimis un e mail, nu știu dacă s-a încadrat în termenul legal de trei zile, obligatorii pentru convocarea ședinței de consiliu municipal extraordinare. Din punctul meu de vedere, secretarul trebuie să se pronunțe pentru legalitatea acestei ședințe”, a explicat Gelu Muthi.

Reamintim că:

Grupurile  consilieri municipali din PER, respectiv PNL, reprezentând o treime din Consiliul Local Bistrița, au convocat o ședința extraordinară Consiliul Local Bistrița, în data de 28.09.2018, ora 12.00, în vederea dezbaterii Proiectului de Hotărâre privind aprobarea organizării referendumului local în vederea consultării populaţiei municipiului Bistriţa cu privire la problem de interes local, în data de 6 şi 7 octombrie 2018.

 

Initiatorii proiectului sunt consilierii Archiudean Mircea (PER), Gaga Seica Mărioara (PNL), Hangan Sorin (PNL), Mârza Teodor Ioan (PER), Moisil Filip (PNL), Morar Olivia Diana (PNL) şi Peteleu Ioan (PNL

 

În acest context, opoziţia a scris un proiect de hotărâre, care arată în felul următor:

Consiliul local al municipiului Bistriţa întrunit în şedinţă extraordinară în data de 28.09.2018 având în vedere: Urgenţa determinată de necesitatea consultării populaţiei în legătură cu proiecte de impact major asupra locuitorilor şi municipiul Bistriţa. Necesitatea reducerii cheltuielilor privind organizarea unui referendum local având în vedere organizarea referendumului naţional din data de 6 şi 7 octombrie 2018 în conformitate cu: prevederile art. 2 alin. 2 şi 3, art. 13 alin. (1), art. 14 şi art.15² din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului cu modificările şi completările ulterioare prevederile OUG 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, precum și pentru unele măsuri pentru bună organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției în temeiul prevederilor art. 2 alin.1, art. 3, art. 36 alin.9, art. 39 alin. 2, art. 45 alin.2 lit.”a” art.63 alin. 2 şi art.115 alin.1 lit.b din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001 republicată cu modificările şi completările ulterioare

H O T Ă R Ă Ş T E:

Se aprobă organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor municipiului Bistriţa cu privire la probleme de interes local, în data de 6 şi 7 octombrie 2018.

ART.2. Cetăţenii municipiului Bistriţa au dreptul să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarele întrebări înscrise pe buletinul de vot:

1.Sunteți de acord cu reducerea suprafeței spațiilor verzi și a numărului de arbori din Piața Centrală, conform documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții “Modernizare Piața Centrală”?”

2.Sunteți de acord cu amplasarea unei pasarele metalice suspendate (pasaj pietonal) peste Bulevardul Independenței la intersecția cu str.Panait Cerna, conform Studiului de fezabilitate aprobat prin HCL 71/2017?

3.Sunteți de acord cu realizarea proiectului “Centru intermodal de transport public” în municipiul Bistrița (str.Gării – str.Tărpiului, peste calea ferată)?

ART.3.Primarul municipiului Bistriţa va aduce la cunoştinţă publică data şi obiectul referendumului, în data de 28.09.2018, prin publicare în mass media locală şi pe site-ul Primăriei municipiului Bistriţa.

ART.4. Sumele necesare desfăşurării referendumului local vor fi alocate din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa.

 

 

 

Categoria: Politica Locala