Se înmulțesc cazurile de violență în școli: Două fetițe au fost lovite la două unități de învățământ diferite din județul Bistrița-Năsăud

Se înmulțesc cazurile de violență în școli: Două fetițe au fost lovite la două unități de învățământ diferite din județul Bistrița-Năsăud

Cazurile de violențe în școli sunt tot mai multe, iar dacă nu e vorba de elevi sau eleve agresate fizic de cadre didactice, atunci, elevi certați cu bunul simț pun la încercare nervii unor profesori. Ceea ce se uită este faptul că cadrele didactice au problemele lor personale, necazuri, netrăind, undeva, într-un spațiu lipsit de griji. Din capul locului, trebuie spus că lucrurile și faptele nu trebuiesc generalizate.

Episodul 1

Școala gimnazială Bistrița-Bârgăului

O fetiță de clasa a patra a fost agresată fizic, adică bătută cu un arătător peste spate și picioare. Evenimentul a avut loc miercuri, scrie adevarul.ro. , faptul petrecându-se chiar în fața întregii clase, fetița fiind scoasă la tablă alături de alți trei colegi. Din câte se pare, mama fetiței, Paraschiva Manta a auzit de incident de la colegii de clasă ai fetei. În cele din urmă, fata i-a povestit mamei următoarele: ” M-o scos la tablă, pe patru copii în total, pe trei i-o lăsat să plece înapoi, dându-le un băţ peste fund, am vrut să plec, mi-o arătat băţul şi o prins a da până am făcut pe mine”, a povestit femeia.

Faptul a fost confirmat și de purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud, Crina Sârb: ” Există plângere scrisă, de către o femeie din Bistriţa-Bârgăului, cu privire la faptul că fiica ei, elevă în clasa a IV-a, ar fi fost agresată fizic de către învăţătorul acesteia. Plângerea a fost depusă la Secţia 2 Poliţie Rurală Prundu Bârgăului. În cauză s-a deschis dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de purtare abuzivă”.

Declarații la ProTV:

Mama fetiței: ”Mi-a arătat băţul şi după ce mi-a arătat băţul, a prins a da şi, pentru că n-am scris un exerciţiu, a zis către mine ”scrie” şi a dat, ”scrie” şi a dat şi zic cum. Normal că dacă răcnea, fata s-a blocat.

Pus în fata acuzaţiilor, dascălul recunoaşte că şi-a ieşit din fire:

Dumitru Dragota, învățător: “La o lecţie de recapitulare, nu a vrut să vorbească o elevă deloc şi m-am înfuriat puţin şi asta a fost tot. Eu voiam să avansez, urma să vină evaluarea şi era un exerciţiu, nu greu. Eu îi arătam cu băţul, împrumută-te, fă aia, fă aia, aşa s-a întâmplat.

Şi Inspectoratul Școlar a declanşat o investigaţie:

Camelia Tabăra, inspector şcolar general ISJ Bistrița-Năsăud: “Voi convoca consiliul de administraţie şi se propune scoaterea afară din învăţământ a domnului învăţător, care are statulul de profesor asociat. Este inadminisbil copiii să nu fie cu o stare de confort, bucuroşi, fericiţi că vin la şcoală, mai mult decât atât, cu violențe fizice, nu se tolerează aşa ceva, nu se iartă.

Al doilea caz s-a întâmplat în cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, acolo unde profesorul de sport Adrian Podișor a plesnit efectiv o altă fetiță, tot de clasa a IV-a, precizează aceeași sursă. Indiferent de motivația profesorului, aceste gesturi nu reprezintă un comportament de cadru didactic, indiferent de școala la care predă acesta, fie ea un colegiu național sau o școală generală de la capăt de județ.

Categoria: EVENIMENT