SCULPTURĂ UNICĂ A UNUI ŢĂRAN ROMÂN,DEZVELITĂ SÂMBĂTĂ LA ZORENI

SCULPTURĂ UNICĂ A UNUI ŢĂRAN ROMÂN,DEZVELITĂ SÂMBĂTĂ LA ZORENI

Satul Zoreni, comuna Sînmihaiul de Câmpie, va fi gazdă, sâmbătă, 21 mai, cu începere de la ora 13.00, a unui eveniment inedit pentru o localitate din mediul rural. În curtea şcolii va fi dezvelit un monument unic în Transilvania: o statuie dedicată ţăranului roman. Lucrarea aparţine artistului plastic Alexandru Gavrilaş, sculptura fiind idea profesorului Simion Adam, fost primar dar şi a actualului edil, Ioan Mate, cel care a finanţat întregul eveniment. Tot cu această ocazie, va avea loc şi lansarea volumului CARTEA ZORENIULUI,  dar şi conferirea titlului de cetățean de onoare  fiilor satului, dr.TEODOR MARTURA și dr. VALICA GOREA. Programul artistic va fi susţinut de CORNELIA ARDELEAN, ALEXANDRU PUGNA și Orchestra de muzică populară „Dor românesc” din Bistrița. La Zoreni este aşteptat să vină şi preşedintele Radu Moldovan şi prefectul Ovidiu Frenţ.

În PROGRAM:

  • Dezvelirea și sfințireaMonumentului Țăranului Românși a plăcilor comemorative cu numele eroilor satului din cele două războaie mondiale, cu participarea părinteleui protopop Zinveliu, a preoților din parohiile Zoreni, Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Stupini, Miceștii de Câmpie, Visuia și a Părintelui CALINIC de la Mănăstirea Nicula.
  • Moment solemn cu Garda Militară și Fanfara Garnizoanei Bistrița.
  • Alocuțiuni:

IOAN MATE, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie

OVIDIU VICTOR FRENȚ, prefectul județului Bistrița-Năsăud

RADU MOLDOVAN, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

Dr.GAVRIL ȚĂRMURE, directorul Centrului Județean

ALEXANDRU GAVRILAȘ, sculptor, directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud

Prof. SIMION ADAM, istoric

Prof.dr. VALENTIN MARICA, membru al Uniunii Scriitorilor din România

  • Lansarea volumului CARTEA ZORENIULUI,  Editura „Cezara”, Târgu-Mureș, 2016. Coordonatori: Simion Adam și Valentin Marica.
  • Conferirea titlului de cetățean de onoare  fiilor satului, dr.TEODOR MARTURA și dr. VALICA GOREA.
  • Program artistic cu CORNELIA ARDELEAN,ALEXANDRU PUGNAși Orchestra de muzică populară „Dor românesc” din Bistrița. Dirijor:ANGHEL URS.

 MODERATOR: prof. SIMION ADAM

Categoria: EVENIMENT