SCRISOARE CĂTRE CIOLOŞ: situația din teren a industriei producătoare și prelucrătoare a laptelui este dezastruoasă.

SCRISOARE CĂTRE CIOLOŞ:  situația din teren a industriei producătoare și prelucrătoare a laptelui este dezastruoasă.

Senatorul liberal Dorin Dobra i-a scris astăzi premierului Cioloş pe tema dezastrului din industria laptelui: „Domnule Prim-ministru al României, Dacian Cioloș, situația din teren a industriei producătoare și prelucrătoare a laptelui este dezastruoasă. Această scrisoare nu este un reproș la adresa dvs, ci este un apel la experiența dvs. de tehnocrat european, ce trebuie pusă în slujba producătorilor și procesatorilor de lapte din România.

La nivelul micilor producători, dezastrul constă în prețurile obținute de aceștia ce coboară până la 50 de bani pe litru, și aceasta doar atunci când au cui să-l vândă și reușesc să obțină banii pe producția livrată.

La nivelul procesatorilor, falimentele se țin lanț, indiferent de sursa investițiilor, milioane de euro pierzându-se datorită restrângerii cererii și, probabil și mai mult, din cauza concurenței acerbe de pe piață.

Laptele românesc nu mai are viață lungă în condițiile observabile în teren, la care se adaugă și concurența procesatorilor străini ce reușesc să livreze lapte procesat la un preț inferior celui de pe piața românească, chiar în condițiile în care îl aduc de la sute de km depărtare.

Trag un semnal de alarmă pe această cale, referitor la o industrie care pe orizontală, dar mai ales pe verticală, se apropie de colaps. Țăranul român caută să-și vândă ovinele și bovinele spre abatorizare, dar și acolo prețurile sunt foarte mici.

Din aceste motive, industria laptelui din România are nevoie de măsuri urgente de susținere guvernamentală care să producă politici în sprijinul producătorilor, procesatorilor și consumatorilor finali.

Domnule Prim-ministru, așteptăm cu toții de la experiența dvs. europeană de management agricol, o politică rapidă și coerentă de revitalizare a producției și consumului național de lactate cu încurajarea procesatorilor ce folosesc lapte românesc, în scopul susținerii investițiilor de miliarde de euro și a eforturilor a milioane de producători români de lapte.

 

 

Categoria: AGRICULTURA