SCANDALUL GUNOAIELOR a ajuns la faza penală: Cum să furi în buzunarul cetățeanului și să nu intri la zdup?

SCANDALUL GUNOAIELOR a ajuns la faza penală: Cum să furi în buzunarul cetățeanului și să nu intri la zdup?

Scandalul izbucnit în jurul Vitaliei a ajuns la faza penală, PNL sărind la gâtul PSD, iar noile tarife ale Supercom au căzut greu liberalilor din consiliul municipal. Concret, după ce Robert Sighiartău a ridicat glasul la Preşedinte şi nu i-a fost moale de loc, Peteleu zice că  şefii din primărie ar fura din buzunarul bistriţeanului…

Retorică sau nu, întrebarea e următoarea: Cum să furi din buzunarul cetățeanului și să nu intri la zdup?

Simplu. Institui o taxă. E evident că nu oricine poate. Dar Crețu poate. Atenție, poate chiar orice! Și asta mai ales de când e stăpân absolut pe moșie, adică pe orașul Bistrița.

Asta s-a întâmplat azi în ședința de îndată a Consiliului Local al municipiului Bistrița. Crețu a venit cu un proiect de hotărâre privind instituirea taxei speciale de salubrizare. Ce înseamnă asta? Primăria se deghizează în caseria operatorui de salubrizare și transformă tariful pentru colectarea şi transportul deşeurilor într-o taxă specială.

Marea problemă este aceea că, în situația de criză în care s-a ajuns datorită managementului defectuos al operatorului de tristă amintire Vitalia și a lipsei capacității de gestionare a unui contract pentru un serviciu public de către ADI Deșeuri, tarifele de colectare cresc în loc să rămână la același nivel. Că tot e situație de criză. Sau nu domnule primar?

Aparent, creșterea de la 6,82 la 9,9 lei/persoană/lună nu este mare, dar la un simplu calcul înseamnă 45,16 %. Pentru o familie formată din trei persoane care plătea până acum 245,52 lei/an (oricum foarte mult pentru calitatea serviciilor prestate), de acum v-a plăti 356,4 lei/an, deci o diferență de 110,88 lei/an. Nici această diferență nu pare mare dar poate însemna foarte mult pentru aceeași familie de 3 membrii: aproximativ 20 litri ulei de gătit, 65 de pâini de 500 g, 30 kg zahăr și așa mai departe.

Deși în ședința de astăzi am solicitat primarului Crețu să declare public procentul de creștere a taxei de salubrizare, acesta nu a avut curajul să o facă, ceea ce este un gest de lașitate. E simplu să stai ascuns în spatele unor hârtii și să nu te intereseze impactul proiectelor de hotărâre asupra cetățenilor care ți-au dat votul, mai mult, să aperi interesele unor societăți private.

Personal nu am votat pentru aceste proiecte de hotărâre și nu voi vota niciodată pentru hotărâri care nu sunt fundamentate și care au impact negativ asupra cetățenilor și asupra municipiului Bistrița.

Ioan PETELEU

Consilier local PNL

Categoria: DECLARATII POLITICE