Sătenii din Vița și Rusu de Sus se pot bucura de două cămine cultural nou-nouțe. Ioan Mureșan continuă dezvoltarea Nușeniului

Sătenii din Vița și Rusu de Sus se pot bucura de două cămine cultural nou-nouțe. Ioan Mureșan continuă dezvoltarea Nușeniului


Primăria Nușeni și primarul Ioan Mureșan au finalizat la Vița și Rusu de Sus două cămine culturale, proiect finanțat  în cadrul Submăsurii 7.6 – Protejarea patrimoniului cultural”. Înainte de recepția lucrărilor executate de Miron Construct, valoarea lor totală fiind de 500.000 de euro, la primăria Nușeni a avut loc o întâlnire cu executantul, proiectantul dar și cu directorul Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( OJFIR) BISTRIŢA NĂSĂUD, Petrică Popșor.

Ioan Mureșan, primar Nușeni: E  vorba de două obiective de care comunităţile locale aveau mare nevoie, atât pentru a-şi desfăşura activităţile culturale, educaţionale, dar şi pentru alte manifestări

Întrebat care sunt proiectele care ar urma să fie finalizate și recepționate în această toamnă, primarul Ioan Mureșan a vorbit despre recepția la un proiect pentru infrastructura rutieră în valoare de 1.000.000 de euro: ” Vom asfalta o reţea de peste 10 km, cel mai important traseu fiind cel de la Malin la Dumbrava, pe o lungime de 3050 m. De asemenea, alte străzi au fost asfaltate în Malin, Beudiu, Viţa şi Feleac.  Un alt proiect aflat în implementare este cel de modernizare a infrastructurii agricole, cu o valoare de un milion de euro, nu mai puţin de 10 km de drum urmând să fie asfaltaţi, iar pe alţi 3 km va fi folosit macadam.

O grădiniţă modernă va fi edificată la Nuşeni, tot cu fonduri europene, în proximitatea şcolii. „În acest an şcolar copiii vor învăţa în locaţia existentă. În prezent am făcut demersurile pentru avizarea proiectului tehnic de către AFIR. Este un proiect în valoare de 500.000 euro. Practic, am vrut să ne legăm de toate oportunităţile financiare oferite în acest exerciţiu financiar din PNDR”,ne-a declarat edilul comunei. Ioan Mureşan.

Nu în ultimul rând, la Nuşeni este în implementare şi un proiect prin Grupul de Acţiune Locală „Ţinutul Haiducilor”, prin care va fi realizată o capelă pentru servicii funerare.

Potrivit cifrelor existente la buget, în mod direct, Consiliul Județean în parteneriat cu Guvernul României va investi 14.5 milioane de euro pentru modernizarea următoarelor trei tronsoane de drum (avem finanțare asigurată, se află în procedură de achiziție publică):
1. DJ 172 H Nuşeni – Corvineşti (5 km) – 9.6 milioane lei;
2. DJ 172 G Nușeni-Feleac-Chiraleş (10km) -16.3 milioane lei;
3. DJ 172 A Beclean-Chiochiș (26 km) – 42.6 milioane lei.

Alături de aceste proiecte, în parteneriat cu Consiliul Județean și Guvernul României s-au implementat, se implementează și se vor implementa următoarele proiecte:

BUGETUL LOCAL
1. Modernizare școală primară și grădiniță în satul Feleac. 250.000 lei – finalizat;
2. Amenajare parc în localitatea Nușeni- 250.000 lei – în implementare;
3. Modernizare iluminat public Nușeni, Beudiu și Rusu de Sus – 200.000 lei – proiect tehnic;
4. Asfaltare străzi – comuna Nușeni- 250.000 lei – proiect tehnic;
5. Construire bază sportivă în Nușeni- 250.000 lei – proiect tehnic;
6. Modernizare iluminat public Malin, Feleac și Vița – 150.000 lei – proiect tehnic.

IFONDURI EUROPENE
1. Modernizarea infrastructurii rutiere locale- 4.65 milioane lei- în implementare;
2. Modernizare Cămine Culturale în loc. Rusu de Sus și Vița- 2.3 milioane lei – în implementare;
3. Modernizare infrastructurii rutiere agricole- 4.65 milioane lei – în procedură de achiziție PT;
4. Construire grădiniță în Nușeni – 500.000 euro – în procedură achiziție PT.

GUVERNUL ROMÂNIEI
1. Reabilitarea și modernizarea grădiniță și școala gimnazială cu clasele I-VIII Dsida-Jeno, Vița – 522.158 lei – în evaluare;
2. Împrejmuire grădiniță și școală primară Feleac 257.341 lei – în evaluare;
3. Reabilitare și modernizare dispensar uman- 1.560.470 lei- în evaluare;
4. Canalizare menajeră loc. Nușeni, Feleac, Beudiu, Vița, Rusu de Sus (34.5 km)- 16.776.927 lei – în evaluare.

 

 

 

Categoria: Politica Locala