Șase bistrițeni figurează pe listele partidelor care încep vineri campania electorală pentru europarlamentare: 5 femei și un singur bărbat

Șase bistrițeni figurează pe listele partidelor care încep vineri campania electorală pentru europarlamentare: 5 femei și  un singur bărbat

În județul Bistrița-Năsăud, campania electorală începe pe 27 aprilie şi se încheie pe 25 mai, la ora 7.00. Pe listele partidelor sau alianțelor care s-au așezat la startul eurocampaniei sunt înscriși și un număr de șapte bistrițeni, din care 5 femei și un singur bărbat.

PSD: Așa cum se știe, pe lista PSD, deputatul Doina Pană a primit locul cu numărul 15, poziție bună, dacă social-democrații vor scoate un procent bun pe data de 26 mai. În acest caz, ar mai putea exista și unele retrageri, ceea ce i-ar putea permite Doinei Pană să ajungă la Bruxelles.

PNL: Partidul Național Liberal nu are pe listă un bistrițean, fie el și pe o poziție mai îndepărtată, doar că liderii bistrițeni ai acestei formațiuni politice spun că Rareș Bogdan sau Daniel Buda sunt transilvăneni și apropiați de județul Bistrița-Năsăud.

ALDE: Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu are un bistrițean pe lista pentru Bruxelles, fiind vorba de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Roșu Mareș, vicepreședintele ALDE BN ocupând locul al 16-lea.

USR Plus: Alianța USR Plus 2020 vine cu trei candidate la Parlamentul European, fiind vorba de deputatul Cristina Iurișniți, loc 42, dar și de două bistrițence, una stabilită la București și cealaltă la Cluj-Napoca: Camelia Crișan, respectiv Adriana Cristian, locurile 21 și 19.

PMP: Partidul lui Traian Băsescu o propune pe Silvia Galben, secretar general al PMP BN, locul primit fiind 14.

Cu toate acestea, cel mai bine situat  bistrițean pe lista unui partid ar fi fost omul de afaceri Olimpiu Nistor, acesta primind poziția a treia la partidul lui Viorel Cataramă, Dreapta Liberală, doar că această formațiune politică nu mai candidează la alegerile europarlamentare, din cauză că nu a reuşit să strângă numărul minim necesar de semnături valide.

România va trimite 33 de deputați în Parlamentul European, cu unul mai mult decât în legislatura anterioară. Componența Parlamentului este schimbată de Brexit, dat fiind că Marea Britanie nu va mai avea reprezentanți în legislativul de la Strasbourg după ieșirea din Uniunea Europeană, iar numărul total al eurodeputaților scade la 705. Pentru cele 33 de mandate candidează, conform listelor depuse la BEC, aproape 700 de persoane. Dar dintre toate mișcările politice, doar 7 au șanse să treacă de pragul electoral de 5%.

Potrivit celor mai recente previziuni ale Parlamentului European, publicate vineri, PSD ar lua 29% din voturi, PNL – 24,7%, Alianța 2020 USR PLUS ar obține 14,2%, ALDE – 10,7%, Pro Romania – 9,6%, iar UDMR și PMP ar fi foarte aproape de prag, cu 5%, respectiv 4,7%, din opțiunile electoratului.

 

 

 

 

Categoria: Politica