ŞAH: Maestrul FIDE Paul Rusan invitat la Openul Internaţional al României de la Alba-Iulia

ŞAH: Maestrul FIDE Paul Rusan invitat la Openul Internaţional al României de la Alba-Iulia

Sala Apulum a Hotelului Transilvania din Alba Iulia, va fi gazda, începând de luni, 20 noiembrie, a  unuia dintre cele mai importante evenimente şahiste organizate în acest an în România. Aflat la a doua ediţie, Openul Internaţional al României la şah este organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba aduce şi în acest an în Alba Iulia şahişti de mare valoare din România şi străinătate.

Judeţul Bistriţa-Năsăud va fi reprezentat de maestrul FIDE Paul Rusan, fiind favoritul numărul 18 la start: “ Va fi o competiție extrem de puternică in compania unor jucători profesionisti!

Sunt favoritul nr.18 la start. Obiectivul e o clasare cât mai bună și de ce nu, realizarea primei norme de maestru international.Pentru a deveni maestru international e nevoie de 3 norme și un coeficient Elo 2400.In momentul de față sunt maestru Fide (singurul maestru din judetul nostru)cu un coeficiel Elo 2221”, ne-a spus maestrul Rusan.

 Ȋn turneul de şah clasic vor lua startul circa 25 de jucători, numărul participanţilor din acest turneu fiind limitat de condiţiile de rating impuse astfel încât participanţii să aibă posibilitatea de a obţine norme de clasificare internaţională, scrie ziarulunirea.ro . Favoritul principal al turneului este marele maestru internaţional Alexey Fedorov (Belarus, rating 2582), un jucător cu un stil de joc foarte agresiv, considerat un specialist de talie mondială în două deschideri foarte riscante: Gambitul Regelui şi varianta Dragonului din Apărarea Siciliană.

Al doilea favorit este marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu (România, rating 2580), multiplu medaliat în competiţii mondiale şi europene de juniori şi cel mai bun jucător român vreme de peste 20 de ani, acesta având în palmares inclusiv o victorie la fostul campion mondial Anatoly Karpov. Ceilalţi mari maeştri internaţionali care vor fi prezenţi la turneu sunt Vladislav Nevednichy (România, rating 2534), câştigătorul de anul trecut al openului, Marius Manolache (România, rating 2492), Vadim Shishkin (Ucraina, rating 2468) şi Vasile Sănduleac (Moldova, rating 2399). Favoriţi la poziţiile fruntaşe sunt şi maeştrii internaţionali Gergely Aczel (Ungaria, rating 2573), Lev Yankelevich (Germania, rating 2440), Ihor Nestor (Ucraina, rating 2353), dar şi Mihnea Costachi (România, rating 2433), juniorul albaiulian care are în palmares numeroase medalii la campionate mondiale şi europene de juniori. De altfel, la fel ca şi la ediţia anterioară, Federaţia Română de Şah a invitat la turneu juniori români de valoare, care să acumuleze experienţă în confruntările cu titraţii lor adversari.

 

 

 

 

 

 

Categoria: Sport