RUINELE BISERICII DIN JELNA VOR FI ACOPERITE CU UN CLOPOT DE STICLĂ

RUINELE BISERICII DIN JELNA VOR FI ACOPERITE CU UN CLOPOT DE STICLĂ

parc

 

 

 

 

Complexul architectonic luteran din satul Jelna va fi reabilitat cu bani europeni. Informaţia a fost confirmată de primarul din Budacul de Jos, Florin Sandu Simionca, fiind vorba de 1 milion de euro. Reabilitarea celor două monumente istorice construite în secolul al 14-lea va pune în evidenţă şi părculeţul construit în centrul civic al Jelnei.

Biserica Evanghelică din Jelna a fost ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Tot în 1500, pe la mijloc, aceasta devine lutherană, ridicându-se şi un turn din piatră încă în picioare şi funcţional.
Pentru că biserica se găseşte într-un avansat stadiu de degradare, primăria comunei Budacu de Jos a căutat soluţii pentru reabilitarea celor două monumente istorice.

În privinţa ruinelor bisericii, administratorul judeţului Florin Moldovan, a explicat că cei 500 de mii de euro vor fi folosiţi pentru închiderea fostei biserici sub o cupolă de sticlă. Istoricii susţin că în 1455, în lăcaşul de cult se găseau relicve creştine precum: pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim sau fragmente din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus.

Categoria: BUDACU DE JOS