marți, aprilie 7, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Romsilva a pus pe piață direct către populație circa 876.000 de metri cubi de lemn de foc „la un preț foarte bun”

  Must Read

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și...
  Alin Cordoshttp://www.propolitica.ro
  ziar editat de MEDIA PROMPT COMMUNICATION SRL


  Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a pus pe piață direct către populație circa 876.000 de metri cubi de lemn de foc „la un preț foarte bun”, iar până la sfârșitul anului va depăși un milion de metri cubi, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonțu.

  „Față de anul 2016, am mărit cu 20% cantitatea de lemn de foc pe care am pus-o direct pe piață către populație. Până la această dată 876.000 de metri cubi, iar până la sfârșitul anului peste un milion de metri cubi de lemn de foc vom pune pe piață direct către populație. Noi avem un preț foarte bun. La data actuală, pentru cei 876.000 de metri cubi este de 151 de lei/metrul cub luat la drum forestier sau depozit Romsilva. Evident că Romsilva nu poate asigura întreg necesarul de lemn de foc din România, dar cel puțin contribuția noastră se va mări substanțial din 2018, ca urmare a schimbării cadrului legislativ”, a precizat șeful regiei.

  Pahonțu susține că, din 2018, pe noul cadru legislativ, Romsilva va pune pe piață pentru populație aproape patru milioane de metri cubi de lemn.

  „Pe noul cadru legislativ al anului 2018, practic vom pune pe piață tot lemnul care provine din lucrări de îngrijire și care va însemna trei milioane de metri cubi puși către populație, plus o cotă de 20% din produsele principale. Asta înseamnă încă un milion de metri cubi, din care o parte va veni către populație și o parte va fi și lemn de lucru”, a menționat reprezentantul regiei.

  Șeful Romsilva susține că, în baza noilor reglementări, primăriile ar trebui să primească cereri pentru lemn de foc de la populație, iar după centralizarea necesarului să comunice regiei, care, ulterior, să încheie protocoale cu UAT-urile din țară. Din păcate, unele primării sunt mai puțin active față de altele, chiar dacă zonele înregistrează deficit de lemn de foc.

  „Avem încheiate deja 1.100 de protocoale cu UAT-uri din țară. Unele primării sunt mai active și, astfel, invităm oamenii să vină să ia lemnele de foc, însă unele sunt dezinteresate. Vă dau un exemplu pozitiv. Județul Ialomița, unde tradițional este deficit de lemn de foc, fiind o zonă de câmpie, dar acolo s-au implicat foarte bine. Au făcut necesar la nivel de UAT, la nivel de județ și vom încerca să suplinim acest deficit din județele învecinate”, a adăugat Pahonțu.

  Potrivit sursei citate, în acest an, regia a pus direct pe piață o cantitate destul de mică de lemn, doar 15% din volumul exploatat din pădurile statului, iar diferența de 85% a fost vândută la licitații agenților economici atestați în exploatarea lemnului.

  „În 2017, am lucrat pe un regulament de vânzare a masei lemnoase, respectiv HG nr. 617 din 2016, care a prevăzut că doar 15% din volumul de lemn din pădurile statului să fie pus pe piață de Romsilva, 85% din volum fiind licitat pe picior către agenții economici atestați în exploatarea lemnului. Practic, majoritatea lemnului a fost vândută la licitații pe picior, iar pe piață a ajuns o cantitate relativ mică. Programul de exploatare a masei lemnoase în 2017 de către Romsilva este de 9,5 milioane de metri cubi și, din prognozele noastre, dacă ne ajută și vremea, o să reușim să ajungem în jurul acestei cifre”, a mai spus Ciprian Pahonțu.

  Prețul lemnului de foc pe piață s-a dublat anul acesta, de la o medie de 200 de lei/mc în 2016, la circa 400-450 de lei/mc în prezent. În România, la ora actuală, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc.

  Romsilva administrează la ora actuală 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Deputat Ionuț Simionca: Sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, mult mai conștienți de importanța acestui domeniu pentru noi.

  Vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal auxiliar din spitalele din Bistrița-Năsăud, de la...

  Primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical.

  Este vorba despre un ambulantier în vârstă de 53 de ani din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.Bărbatul a prezentat simptomatologie...

  DACĂ LUCRURILE MERG BINE: alegeri locale în septembrie, parlamentare în decembrie

  Șefii filialelor PNL discută online prin videoconferință despre calea de urmat în actuala criză economică și sanitară. Să vedem dacă informația...

  Produsele Intex și Marecom din NĂSĂUD sunt înregistrate oficial ca dispozitive medicale

  Echipamentele medicale produse de cele două firme din Năsăud care și-au reconvertit producția pentru a fabrica combinezoanele medicale, halatele de...

  Scrisoarea celor 7

  Liderul interimar PSD Marcel Ciolacu a transmis marți că toți liderii grupurilor parlamentare ale PSD, Pro România, ALDE, USR, PMP, UDMR și...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -