ROMII bistriţeni VOR LICEU ÎN LIMBA ROMANI

ROMII bistriţeni VOR LICEU ÎN LIMBA ROMANI

Disputele verbale din jurul proiectului de hotărâre care ar fi permis înfiinţarea şi permanetizarea unui liceu cu predare exclusivă în limba maghiară, au arătat, dacă mai era nevoie, cum o etnie mică dar unită, joacă pe degete actuala Putere.
În calitatea pe care o am de preşedinte al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, de consilier judeţean, cer tuturor celor competenţi, Ministerului Educaţiei Naţionale să accepte înfiinţarea unei structuri de învăţământ în limba romani pe raza municipiului Bistriţa.

În sprijinul acestei doleanţe spun următoarele:

1. Numărul de etnici romi înregistraţi în Bistriţa-Năsăud la ultimul recensământ a fost de aproape 13 mii de persoane, dar se ştie foarte bine faptul că se poate vorbi de peste 25 de mii etnici romi în cele 30 de unităţi administrativ-teritoriale unde Partida Romilor are organizaţii puternice, adică în jumătate din comunele şi oraşele judeţului nostru.
2. Neînţeleasa poveste a desfiinţării Şcolii Generale nr. 2 din Bistriţa în numele unei aşa-zis act de desfiinţare a unui spaţiu unde se făcea segregare rasială, o enclavizare vorba primarului Ovidiu Teodor Creţu, pare să revină în actualitate, pentru că un liceu cu predare în limba maghiară nu e tot o enclavă?
3. Am convingerea că la nivelul Uniunii Europene nu există, tereotic, cetăţeni de mâna a doua sau a treia, cu toţii având drepturi şi obligaţii egale. În acest caz, dacă etnia maghiară, redusă ca număr în judeţul nostru are dreptul la şcoală proprie, dascăli şi clădire cui destinaţie specială, atunci, noi, romii, tot mai numeroşi de altfel, de ce nu am beneficia şi noi de învăţământ în limba romani?
La finalul acestei scrisori deschise vreau să mai spun că e vorba doar de o simplă propunere şi, a cărei materializare rămâne la latitudinea instituţiilor abilitate. Reamintesc că un asemenea liceu ar putea fi frecventat de foarte mulţi elevi romi, doar în acest an la cursurile pentru învăţământul liceal sau cel profesional înscriindu-se peste 150 de tineri romi. În ceea ce priveşte numele acestei instituţii de învăţământ, eu cred că cel de Barbu Lătaru ar fi cel mai nimerit.

Categoria: EVENIMENT