Romii şi-au luat destinul în mâini: Fără bal de 15 august, dar cu târg tradiţional în curtea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Află ce politicieni au luat parte la eveniment?

Romii şi-au luat destinul în mâini: Fără bal de 15 august, dar cu târg tradiţional  în  curtea  Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Află ce politicieni au luat parte la eveniment?


Romii lui Emil Neia Lăcătuş şi-au luat destinul în mâini şi au decis să se organizeze şi să revină la mai vechea tradiţie a unei sărbători exclusiv dedicate etniei, aşa cum se întâmpla în urmă cu 20 de ani.

Cum banii nu aduc fericirea, dar contribuie la reuşita ei, lipsa lor nu s-au dovedit a fi un impediment serios în reuşita evenimentului de la Muzeul Judeţean.

Sprijin direct de la Consiliul Judeţean 

Zis şi făcut, deşi, e greu să organizezi ceva într-un timp foarte scurt, aşa cum ne-a spus Neia Lăcătuş. Cu toate acestea, romii au reuşit imposibilul şi au adus în spaţiul eclectic al curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud faimoasele căldări de cupru, dar şi de aluminiu, cozi de topoare, cotărci sau rochii colorate de la Sângeorgiul de Mureş, în timp ce obiectele artizanale au fost aduse de la Budacu de Jos, Livezile sau Tureac. Aşa cum se obişnuieşte în fiecare an,  de 15 august, asta încă de pe vremea balurilor de la resturantul „Liliacul” din parcul municipal, romii pregătesc un berbec sau o oaie la ceaun, lucru care s-a întâmplat şi de această dată.

„ Aşa cum se ştie, balul romilor a avut loc, de 70 de ani încoace, cam fără întrerupere. Din 2000, moment la care am fost ales consilier judeţean, mai precis din 2001, am luat iniţiativa să avem şi un eveniment de acest gen prin care să să arătam tradiţiile, să ne cântăm cântecele sau să ne etalăm straiele mai vechilor ţigani. Prima ediţie a avut loc pe Pietonal, după care avea loc balul romilor, fapt care s-a derulat timp de opt ani. Din 2008, organizarea unui festival al romilor a fost preluată de primăria Bistriţa. Pentru că în acest an nu s-a mai făcut festivalul pe pietonal, m-am gândit să fac acest târg tradiţional, dar nu e uşor deloc”, ne-a spus Emil Neia Lăcătuş.

Şi, pentru că Partida nu are bani, Lăcătuş a apelat la Consiliul Judeţean şi la preşedintele Radu Moldovan, cel care l-a ajutat, alături de Centrul Judeţean pentru Cultură şi de Complexul Muzeal Judeţean în organizarea acestei prime ediţii a târgului tradiţional al romilor.

Potrivit celor spuse de Neia Lăcătuş, afluxul mare de bistriţeni curioşi de acest eveniment mai ieşit din tipare, nu rezolvă însă faptul că sunt tot mai puţini romi care se ocupă de confecţionarea obiectelor tradiţionale: „ La ţară, în Budac sau în alte comunităţi de romi, doar bătrânii mai fac coşuri, cotărci sau acele cozi de topoare, nu mai există niciun fel de interes din partea tineretului, aşa că prin acest gen de eveniment, încercăm să atragem atenţia asupra acestei situaţii, să convingem romii mai tineri cât de importantă este pentru etnie, confecţionarea acestor obiecte. Probabil că de anul viitor,  ediţia a II-a, o vom organiza în luna septembrie, dar încă nu am luat o decizie definitivă”, a mai precizat Emil Neia Lăcătuş.

Cu ALDE dar fără PNL???

Cu preşedintele Radu Moldovan plecat la mănăstirea Nicula şi cu ceilalţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene aflaţi pe la serbările din Coşbuc sau Feldru, liderii ALDE au fost singurii politicieni care au luat parte la acestă primă ediţie. În frunte cu Ioan Ţintean, de la târg nu au lipsit secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, senatorul Ioan Simionca, secretarul general Constantin Braşoveanu. De altfel, Neia Lăcătuş, consilier judeţean PNL,  s-a întreţinut într-un mod cât se poate de cordial cu Ioan Ţintean. Despre absenţa primarului Ovidiu Creţu sau a liderilor PNL BN, sigur că, nimeni nu a comentat nimic, dar vă putem spune că Ioan Turc  a absentat dintr-un motiv cât se poate de obiectiv, în timp ce ceilalţi lideri au luat parte la sărbătoarea comunei Feldru.

Deşi, nu a mai fost vorba de vreun bal, la tîrgul tradiţional al meşteşugarilor s-a cântat şi s-a jucat, o asemenea erupeţie de energii putând să vezi doar în filmul „Şatra”.

Categoria: EVENIMENT