Romii au petrecut de Ziua Minorităţilor Naţionale

Romii au petrecut de Ziua Minorităţilor Naţionale


Marcată aşa cum se cuvine la Instituţia Prefectului, alături de subprefectul Ciprian Ceclan şi de reprezenzanţii la vârf ai serviciilor deconcentrate şi ai liderilor minorităţiilor reprezentative din judeţul Bistriţa-Năsăud, mediatori sanitari şi experţi, Ziua Minorităţilor Naţionale a continuat luni după-amiaza la restaurantul Ardeal.

Aici, a avut loc un spectacol de muzică popular şi colinde susţinut de soliştii ansamblului “Dor Românesc”, Anuţa Motofelea şi Ioachim Spân, un ansamblu de dansuri ţigăneşti dar şi de un grup de colindători din comuna Şieuţ.

La eveniment au fost invitaţi  cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, respectiv Vasile Puica, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, şefa femeilor liberale, avocatul Diana Morar, inspectorul şcolar Deneş Balasz, directori ai unor instituţii de învăţământ, primari, lideri romi din întreg judeţul.

Au fost transmise mesaje din partea autorităţiilor locale şi judeţene, în timp ce preşedintele sucursalei Bistriţa-Năsăud a Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuş, a vorbit celor prezenţi de importanţa tuturor minorităţiilor în România, evidenţiind activitatea romilor pe care îi conduce de 20 de ani: “ Cu fiecare zi care trece, noi, romii, devenim un partener tot mai serios şi credibil al statului roman. Eu vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră, mulţumesc tuturor celor care au ajutat etnia noastră să se integreze, să fie altcumva, să depăşească toate clişeele. Vă mulţumesc şi vă doresc Sărbători Fericite”, a conchis preşedintele Lăcătuş.

Ziua Minorităţilor Naţionale a fost organizată de către Partida Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură .

Importat de ştiut:

Ziua minorităţilor naţionale din România este sărbătorită, în fiecare an, la 18 decembrie. La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. Documentul internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.

România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care, potrivit organizaţiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

Potrivit Hotărârii de Guvern mai sus menţionate, în fiecare an, cu prilejul acestei zile, sunt organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică, cu sprijinul Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi al Ministerului Culturii, împreună cu autorităţile administraţiei publice.

În anul 2017, cei 17 deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor naţionale au iniţiat un proiect de lege pentru ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a acestei tradiţii. Astfel, proiectul de lege pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională a fost adoptat de Senat la 23 octombrie 2017 şi de Camera Deputaţilor la 21 noiembrie 2017, iar decretul privind promulgarea Legii nr. 247/2017 pentru instituirea acestei zile a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 7 decembrie 2017.

Potrivit prezentei legi, manifestările dedicate sărbătoririi acestei zile pot fi organizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale interesate, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în program emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de această zi.

Categoria: Politica Locala