RODNA MEDIEVALĂ, festivalul care ridică istoria din catacombe

RODNA MEDIEVALĂ, festivalul care ridică istoria din catacombe


Comuna Rodna mai face un pas spre marile circuite turistice naționale, primarul Valentin Grapini anunțând faptul că anul acesta va mai organiza un eveniment menit să facă ”publicitate” : Rodna Medievală. Reamintim faptul că, cei care nu au fost în Rodna trebuie să ştie că au pierdut lucruri destul de interesante, în primul rând turnul cetăţii vechi şi catacombele care străbat localitatea administrată de  Valentin Grapini . Se întind până la Anieş, cale de aproape 3 kilometri. Sute de kilograme de oase au fost scoase la suprafaţă în anii ’70, când la Rodna a făcut săpături un grup de arheologi condus de profesorul Daicoviciu. Edilul Rodnei susține că evenimentul va fi organizat după modelul ”Serbărilor Bistriței Medievale”.

Valentin Grapini: ” Rodna Medievală va fi organizată împreună cu Festivalul Fanfarelor, timp de două zile, principalul obiectiv urmărit fiind punerea în valoare a istoriei și tradiției acestor locuri. Sigur că nu pot dezvălui surprizele, dar îi asigur pe toți cei care iubesc istoria și iubesc Rodna că va fi un eveniment pe măsura locurilor și a vechimii cetății. Cumva, ne dorim ca Bistrița Medievală să întindă acum o mână de ajutor Rodnei, istoriei comune dintre cele două localități, știut fiind faptul că o mare parte din bogățiile din minele Rodnei se duceau către sașii din Bistrița”, a mai spus Valentin Grapini.

Ce se întâmplă cu ruinele cetăţii Rodna?

Aflăm tot de la Valentin Grapini: „ La această oră pot să vă spun că lucrăm cu o firmă de proiectare acreditată pentru acest tip de monumente de tip A în elaborarea unui proiect, unul de anvergură, care să pună în valoarea şi redate turismului naţional ruinele cetăţii Rodnei şi, binenţeles, a catacombelor despre care eu ştiu că sunt unice în Europa de est, fiind vorba de cele mai vechi vestigii din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este important de ştiut faptul că suntem comuna cu cel mai bogat patrimoniu cultural din BN”, a explicat Valentin Grapini.

Categoria: EVENIMENT