Rodna a pornit oficial în căutarea misterioaselor catacombe. Deocamdată, existența lor nu a fost confirmată de arheologi

Rodna a pornit oficial  în căutarea  misterioaselor catacombe. Deocamdată, existența lor  nu a fost confirmată de arheologi


 

Primăria comunei Rodna, localitate care va deveni în luna octombrie stațiune de interes local, a fost astăzi gazda unei conferințe de presă susținută alături de  reprezentanți ai Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, SC Credo Design SRL și SC Vanderay Arheo SRL.  În cadrul acestei conferințe au fost prezentate Proiectul de restaurare, consolidare, conservare și punere în valoare a Ansamblului Bisericii “Sf. Gheorghe” Rodna – faza DALI, elaborat de către SC Credo Design SRL și rezultatele cercetărilor arheologice preliminare realizate în cadrul acestuiproiect,  de  către  Complexul  Muzeal  Județean  Bistrița-Năsăud  și  SC Vanderlay Arheo SRL.   Evenimentul a avut  loc  în  incinta  Ansamblului  Bisericii  Greco-C atolice “Sf. Gheorghe, ansamblu mai cunoscut sub numele de ruinele vechii cetăți Rodna. Tot cu această ocazie, echipa de cercetare arheologică a făcut cunoscute și dovezile certe descoperite în timpul săpăturilor din perioada iunie-iulie. În acest context, specialiștii nu au putut confirma ca și fapt arheologic, existența misterioaselor catacombe, deșiș există un bogat folclor local dar și scrieri istorice vechi care vorbesc despre ele.

Reamintim că:

La această oră, primăria Rodna scrie două proiecte care vizează reabilitarea actualei Biserici Greco-Catolice, clădire ridicată la mijlocul secolului al XIII-lea pe locul unei basilici romane, banii urmând să vină prin Programul Operațional Regional (POR): ” Reprezentanții firmei de consultanță și proiectare deja au fost în biroul meu, am discutat și vor începe să scrie la proiect”, spune Grapini.

De asemenea, în paralel cu realizarea acestui obiectiv, primarul Valentin Grapi confirmă faptul că a găsit bani pentru reabilitarea și refacerea unei părți din vechea cetate a Rodnei dar și pentru redarea în circuitul turistic al vestitelor catacombe ale Rodnei care se întindeau până în apropierea comunei Maieru: ” De două luni de zile, vechile ruine și catacombele sunt obiectul unei atente cercetări arheologice, așa că, din septembrie vom accesa pe fonduri norvegiene cu ajutorul unui proiect, suma de 2.000.000 de euro, bani cu care vom reabilita și redeschide aceste catacombe, sigur, doar pe anumite tronsoane, ele urmând să devină cel mai atractiv punct turistic de pe întreaga vale a Someșului, din întreg județul Bistrița-Năsăud. Spun acest lucru, deoarece, aceste catacombe sunt unice în estul Europei”, susține Valentin Grapini.Grapini mai arată că este foarte bine că s-a ajuns până la etapa scrierii proiectului, deoarece, ”liniile de finanțare pe POR sunt deschise și am văzut că suntem eligibli și îndeplinim punctajele cerute, aceste obiective fiind de clasă A, sperând că vom începe materializarea lor din 2019 sau 2020”.

 

 

Categoria: EVENIMENT