Rîurile Rebra şi Sălăuţa dau pe afară – Pericol de inundaţii

Rîurile Rebra şi Sălăuţa dau pe afară – Pericol de inundaţii

Primării din comunele Telciu, Coşbuc, Salva  dar şi cele din Parva, Rebra şi Rebrişoara sunt în alarmă în aceste momente, dat fiind faptul că pe râurile Rebra şi Sălăuţa există cantităţi uriaşe de gheaţă şi zăpadă care “gîtuie” firul apei.

Diferențele mari de temperatură din ultimele zile au dus la formarea mai multor zăpoare pe Valea Sălăuţei, afluent al Someşului Mare.

Formarea unui zăpor pe raza localității Telcişor a generat inundarea mai multor gospodarii din localitate (15 gospodării), sens in care Comitetul Județean pentru Situatii de Urgenta a dispus măsuri imediate pentru remedierea situației din teren, iar prin intervenția autorităților locale (C.L.S.U.- Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Telciu), cu ajutorul unui buldoexcavator, a fost creat rapid un canal de scurgere a apei printre aglomerările de gheață, astfel că apa din gospodăriile afectate a fost direcţionată pe cursul firesc al Sălăuţei.

Astfel, echipe specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa”, din cadrul S.G.A. Bistriţa – Năsăud şi Comitele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile în care există riscul de producerii unor inundații intervin în aceste momente, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), pentru realizarea canalelor de scurgere a apei printre aglomerările de gheață, destinate pentru direcționarea cursului firesc al Sălăuței.

Momentan se fac eforturi susținute pentru îndepărtarea riscului producerii unor inundaţii pe raza localităţii Coşbuc, unde s-a format un zăpor de aproximativ patru km, forțele angrenate in gestionarea situației sunt în teren pentru executarea misiunilor de detonare controlată a zăporului .

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa – Năsăud şi este pregătit să aloce resursele necesare în situaţiile în care se impune.

Primarul Ioan Strugari este alarmat de ceea ce se întâmplă pe rîul Rebra: ”  Atrag atenţia că există în continuare riscul producerii de blocaje de gheata pe Raul Rebra, unde pot avea loc creşteri şi variaţii însemnate de niveluri, din cauza fragmentării, dislocării, îngrămădirilor de gheţuri, în anumite zone cu posibilitatea de depasire a malurilor. De asemenea,recomand sa nu se parcheze pe malul Raului Rebra si sa se anunte zonele unde apar blocaje de gheata importante.

Categoria: EVENIMENT