REVOLUȚIA COPIILOR CONTINUĂ, reprezentanți ai FEDRA au fost primiți la guvern

REVOLUȚIA COPIILOR CONTINUĂ, reprezentanți ai FEDRA au fost primiți la guvern

Șase părinți ai persoanelor cu autism, reprezentând FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist), Help Autism, ATCA, Autism România, alături de doamna Manuela Hărăbor, mama unui tânăr cu autism, s-au întâlnit cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și o parte din executiv ca să prezinte un document de poziție referitoare la 17 măsuri esențiale care să fie adoptate de guvern în beneficiul persoanelor care suferă de TSA (Tulburări în Spectrul Autist). FEDRA a expus de la bun început dreptul copiilor, tinerilor și adulților cu autism la o viață de calitate, plină de sens și la șansa de integrare în comunitățile din care fac parte.
Dintre toate cele 17 măsuri solicitate, cea mai urgentă a fost legată de fiscalitate, respectiv:
a. Simplificarea procedurii de depunere a formularelor 230
b. Direcționarea a 5% din impozitul pe venit pentru ONG-urile din sectorul dizabilității
c. Facilității acordate microîntreprinderilor de a direcționa un procent din impozitul pe venit către ONG-uri

Ministrul de finanțe a acceptat ca întâlnirea pentru discuția punctuală pentru cerințele privind fiscalitatea să aibă loc Duminică, 25 Februarie.
Timp de 2 ore au fost discutate majoritatea problemelor urgente cu care se confruntă ONG-urile din domeniul protecției drepturilor persoanelor cu autism și tulburări asociate. Pe lângă cerințele legate de fiscalitate, FEDRA a expus punctual măsurile care vizează alte 3 domenii în responsabilitatea guvernului: sănătatea – pentru asigurarea accesului real la decontarea terapiilor psihologice; munca și protecția socială – referitoare crearea și susținerea serviciilor sociale subdezvoltate sau inexistente în unele comunități; educația – pentru integrare reală a elevilor cu autism în școli. Ministrul educației nu a participat la întâlnire, nefiind invitat.
Guvernanții au promis reprezentanților FEDRA că se va stabili o viitoare discuție punctuală și cu ministrul educației. Termenul n-a fost stabilit. Reprezentanții Guvernului s-au angajat totodată, ca în termen de o lună de zile să răspundă punctual tuturor celor 17 solicitări, prin identificarea de soluții reale și posibile la problemele sesizate. În plus, reprezentanții Ministerului Sănătății s-au angajat să includă ONG-urile de profil în construirea unui subprogram de autism în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și să facă toate demersurile pentru a schimba în bine viața copiilor și adulților cu autism, urmând ca în termen de o lună să fie programată o întâlnire separată. Agenția Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a enumerat măsurile luate deja de Guvern pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

Categoria: EVENIMENT