REPORTAJUL SĂPTĂMÂNII: TELCENII ŞI SĂLĂUŢA AU RĂMAS FĂRĂ APĂ

REPORTAJUL SĂPTĂMÂNII: TELCENII ŞI SĂLĂUŢA AU RĂMAS FĂRĂ APĂ

Overview

Cei peste 5 mii de locuitori ai comunei Telciu consumă apă cu porţia, în timp ce râul Sălăuţa a îngheţat bocnă, iar asta pentru prima dată în ultimii 35 de ani. Dispariţia izvoarelor de captare de la valea Seacă, l-au obligat pe primarul Sever Mureşan să raţionalizeze consumul de apă la nivelul celei mai mari comune de pe valea Sălăuţei. De ce s-a ajuns în această situaţie, aflaţi din reportajul care urmează.

Aşezată la poalele Ţibleşului, comuna Telciu este cea mai mare localitate de pe valea Sălăuţei, sătenii din această zonă beneficiind de apă curentă încă cu 50 de ani în urmă, atunci când au fost captate primele izvoare subterane ce ieşeau la suprafaţă pe valea Seacă. Cu toate acestea, la această oră, situaţia aprovizionării cu apă potabilă în Telciu este una cât se poate de dificilă, fapt pe care îl recunoaşte şi primarul Sever Mureşan.

EXPLICAŢII LOGICE ŞI PLAUZIBILE

SEVER Mureşan explică că problema apei este consecinţa dispariţiei unor izvoare de captare, dar şi a risipei de apă pe care o fac sătenii din partea de sus a satului. Apa nu este contorizată, susţine Mureşan, ea este plătită în sistem pauşal: „ O iarnă de-un asemenea calibru nu a mai fost de cel puţin 15 ani, poate 20, aşa că temperaturile extrem de scăzute nu doar că au transformat în piatră apa Sălăuţei, dar au mai avut drept consecinţă şi scăderea până aproape de zero a unor izvoare subterane. Apa a dispărut, iar comuna Telciu este în situaţia de-a nu mai avea apă suficientă, primăria fiind obligată să raţionalizeze consumul acesteia. Este foarte clar că nu putem mulţumi pe toată lumea”, explică primarul Mureşan.

Soluţiile sunt puţine şi costisitoare.

O spune tot primarul Sever Mureşan, iar una dintre ele fac e referire la contorizarea consumului de apă. Conform celor spuse de Sever Mureşan, faptul că apa este plătită pauşal, cu sume cuprinse între 100 şi 150 de lei anual, îi face pe unii săteni să facă o adevărată risipă de apă, fapt ce a dus la raţionalizarea consumului .

Ce soluţii a găsit primăria Telciu, aflăm tot de la primarul Sever Mureşan: „ La vară vom începe să identificăm noi izvoare de suprafaţă, după care, acolo în zona respectivă, vom putea ridica un mic baraj, însă telcenii trebuie să ştie despre costurile foarte mari pentru o asemenea întreprindere. Captarea ar trebui să o facem în zona Telcişor, acolo existând şi infrastructura de apă: staţia de tratare, deznisipatoarele dar şi rezervoarele de apă. Sigur, vom căuta sursele de finanţare, dar cred că prima măsura va fi contorizarea apei în întreaga comună”, conchide Sever Mureşan.

Un alt fenomen produs în aceste zile este faptul că râul Sălăuţa a îngheţat bocnă, eveniment ce a mai avut loc în luna ianuarie a anului 1985, atunci când în comunele Romuli, Telciu şi Coşvuc au fost înregistrate temperaturi de -35 de grade Celsius, iar în municipiul Bistriţa de -33 de grade Celsius. Un administrator de păstrăvărie din zonă, vorbeşte despre situaţia grea cu care este obligat să se confrunte. Potrivit celor spuse de Gavrilă Rus, patron al Păstrăvăriei Rin, bazinele sunt îngheţate, şi este foarte mult de lucru pentru decuparea gheţii: „Suntem obişnuţi să muncim în condiţii extreme, dar un asemenea frig pătrunzător, azi-dimineaţă am avut -25 de grade Celsius, nu am mai întâlnit în ultimii 20 de ani. Ne vom descurca, nu e un capăt de lume”, explică Gavrilă Rus.

Pentru zilele care urmează, meteorologii anunţă o domolire a frigului, însă marea problemă a râului Sălăuţa este formarea de zăpoare uriaşe la ieşirea din Romuli spre Telciu dar şi de la ieşirea din Telciu spre comuna Coşbuc, fapt ce ar putea determina în primăvară revărsări ale acestei rău dar şi inundaţii provocate de Someşul Mare, îngheţat şi el pe mari porţiuni între Salva şi Beclean.

 

 

Categoria: EVENIMENT