Regizorul beclenar Radu Afrim, decorat de preşedintele Klaus Iohannis

Regizorul beclenar Radu Afrim, decorat de preşedintele Klaus Iohannis

,,În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate”, preşedintele României, Klaus Iohannis, a acordat miercuri, 26 octombrie, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni, mai multe distincţii: Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – “Arta spectacolului” regizorului Radu Afrim, actorilor Constantin Cojocaru, Marius Manole şi Sorin Leoveanu, dramaturgului şi regizorului Gianina Cărbunariu, coregrafului şi dansatoarei Varvara Cătălina (Vava) Ştefănescu. Regizorul Alexander Hausvater va primi Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de ,,înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuţia remarcabilă la promovarea culturii şi imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigenţă şi în acelaşi timp cu multă căldură umană generaţii de regizori”.

Radu Afrim este un regizor de teatru român. Născut în Beclean, a absolvit în anul 1995 Facultatea de Litere, la specializare română-franceză, şi în anul 2000 Facultatea de Teatru, la specializarea regie, ambele în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români de teatru la nivel mondial.

Printre spectacolele montate de regizorul beclenar , pe scenele teatrale din Bucureşti şi Sfântu Gheorghe, se numără ,,No Mom`s Land”, ,,De ce fierbe copilul în mămăligă”, ,,E doar Sfârşitul lumii”, ,,Trei surori”, ,,Alge-Bernarda’s house remix”, ,,Între noi e totul bine”, ,,Năpasta”, ,,Trei rupturi”, ,,Îngerul electric”, ,,Alge”, ,,Inimi cicatrizate” şi altele.

Printre premiile obţinute se numără Premiul pentru Opera Prima acordat de Fundaţia Anonimul – 2004, Premiul CultuRAAL pentru originalitate în arta teatrală, Bistriţa – 2004, Premiul UNITER pentru cea mai bună regie la Plastilina / de Vasili Sigarev, Teatrul Toma Caragiu Ploieşti, în 2006, Premiul UNITER pentru cea mai buna regie la Joi.MegaJoy de Katalin Turoczi, Teatrul Odeon Bucuresti în 2007.

 

 

Categoria: BECLEAN