Războiul dintre primăriile Bistrița și Șieu Măgheruș continuă în instanță. Creanțele pe care primarul Sorin Mititean vrea să le recupereze ajung aproape la 4 milioane de lei

Războiul dintre primăriile Bistrița și Șieu Măgheruș continuă în instanță. Creanțele pe care primarul Sorin Mititean vrea să le recupereze ajung aproape la 4 milioane de lei

În urmă cu 10 ani, Grupul de firme Teraplast decidea relocarea capacităților de producție pe un teren care a fost, mai apoi, revendicat atât de municipiul Bistrița cât și de comuna Șieu Măgheruș. Cert, procesul dintre cele două UAT-uri a debutat în forță, miza fiind una uriașă: taxele și impozitele locale pe care Teraplastul le achită la bugetul municipiului Bistrița și care sunt foarte mari. Potrivit primarului comunei Șieu Măgheruș, Sorin Mititean, UAT-ul pe care o administrează a deschis un nou proces primăriei Bistrița în vederea recuperării creanțelor aferente perioadei 2012-2018, valoarea acestora fiind undeva în jurul cifrei de 4 milioane de lei.

Sorin Mititean: ” După ce am depus documentele la cadastru pentru oficializarea noii situații care este rezultatul unei decizii a Curții de Apel Cluj ce dă câștig de cauză comunei noastre în litigiul cu primăria Bistrița, ne-am adresat din nou instanței, de data asta, pentru recupererea creanțelor reprezentând impozite și taxe din perioada de timp în care, Teraplast le-a plătit spre bugetul municipiului Bistrița, process care este acum pe rol”.

De asemenea, primarul Mititean a confirmat faptul că, deja, SC Teraplast SA, a aprobat în Consiliul de Administrație, trecerea sediului principal pe satul Sărățel, localitate component a comunei Șieu Măghgeruș: ” Așadar, începând cu 2019, banii provenind din impozite și taxe provenind de la Teraplast, vor intra în bugetul comunei noastre”, punctează Mititean.

Întrebat cam la ce sumă ar putea ajunge aceste creanțe, Sorin Mititean a spus următoarele: ” Nu am în acest moment o  cifră clară, e vorba de perioada 2012-2018, sunt șase ani, doar că la sumele respective mai este sunt de calculate și indicia de actualizare, dar din actele pe care le-am văzut eu, doar din terenuri și construcții, suma s-ar ridica la 600 de mii de lei pe an”, susține Sorin Mititean.

Reamintim că:

Este vorba de dosarul nr. 6456/112 din 2013 al Tribunalului Bistrița-Năsăud și care a ajuns la Curtea de Apel Cluj. În urmă cu trei ani, Tribunalul Bistrița-Năsăud dădea câștig de cauză primăriei Bistrița, după cum sună și hotărârea instanței bistrițene din data de 1 aprilie 2015: ” Instanţa dispune respectarea limitei de hotar aşa cum aceasta este prezentată în documentele municipalităţii, precum şi în planurile parcelare ale O.C.P.I. BN, ceea ce certifică apartenenţa ridului „Milham” la teritoriul administrativ al Municipiului Bistriţa. Configuraţia limitei de hotar pretinsă de Comuna Şieu Măgheruş este rezultatul unei intervenţii neautorizate (frauduloase) făcută în anul 1970 de către o persoană neidentificată iar punerile în posesie care au la bază acel document nu respectă prevederile legale” .

După cum era de așteptat, ”primăria comunei Șieu Măgheruș a mers mai departe și cu mai multe dovezi care atestau dreptul de proprietate asupra terenurilor aflate în litigiu, ne-am adresat Curții de Apel Cluj”, rememorează primarul Mititean. Iată cum sună decizia Curții de Apel Cluj: ,,Respinge recursul declarat de pârâtul Mun. B N prin Primar împotriva sentinţei civile nr. 376 din 28.04.2017 pronunţată în dosarul nr. 6456/112/2013* al Tribunalului B N pe care o menţine în întregime. Obligă recurentul să plătească intimatei Com. Şieu Măgherăuş suma de 3.000 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 19.01.2018″.

Decizia definitivă a Curții de Apel Cluj obligă Grupul de firme Teraplast să achite taxele și impozitele locale la bugetul comunei Șieu Măgheruș, primarul Sorin MItitean mai confirmând faptul că mai există un alt process deschis pentru recupererea sumelor uriașe de bani pe care Teraplastul i-a achitat în conturile municipalității în ultimul deceniu: ” Se încheie odată cu această sentință definitivă acțiunile litigioase pe care le-am avut îndreptate împotriva Oficiului de Cadasru, primăriei Bistrița, respective Instituția Prefectului. În acest moment nu avem cuantificate sumele la care se ridică taxele și impozitele locale plătite municipiului Bistrița, însă suntem în așteptarea acestor date atât de la Teraplast cât și de la primăria Bistrița. Pentru banii achitați în anii trecuți în conturile municipiului Bistrița există o acțiune în instanță suspendată până la finalizarea delimitării terenurilor dintre cele două UAT-uri. Cum avem acum o sentință definitivă, procesul va fi reluat pentru recuperarea acelui prejudiciu, plățile urmând să fie făcute de UAT-ul care a încasat până în acest an banii respectivi”.

Categoria: EVENIMENT