Războiul a reînceput în estul Ucrainei

Războiul a reînceput în estul Ucrainei

Doi militari ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în ultimele 24 de ore în luptele cu rebelii proruşi din estul separatist al Ucrainei, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev, Andrei Lîsenko, transmite agenţia EFE.

Oficialul ucrainean a precizat că aceste pierderi s-au înregistrat în urma unui atac executat de insurgenţi asupra poziţiilor trupelor guvernamentale în localitatea Slovnoe, în regiunea Doneţk. Circa 200 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa de la începutul anului în confruntările cu rebelii proruşi în provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk, unde, potrivit autorităţilor de la Kiev, s-ar afla şi aproximativ 6.000 de militari ai armatei ruse veniţi în sprijinul combatanţilor separatişti.

Tot miercuri, preşedintele Petro Poroşenko a anunţat că pe frontul din est nu mai sunt soldaţi ucraineni mobilizaţi, trupele Kievului aflate acolo în prezent fiind alcătuite exclusiv din militari profesionişti şi voluntari. ‘Forţele armate ucrainene trebuie să fie alcătuite în întregime din voluntari şi soldaţi pe bază de contract, bine antrenaţi şi motivaţi’, a menţionat Poroşenko într-un comunicat citat de AFP.

Prima serie de mobilizare a rezerviştilor a fost iniţiată de autorităţile ucrainene în martie 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, alte cinci serii desfăşurându-se apoi după începerea câteva luni mai târziu a conflictului armat provocat de secesiunea provinciilor proruse Doneţk şi Lugansk.

 

Potrivit datelor ONU, acest conflict s-a soldat până în prezent cu circa 10.000 de morţi, combatanţi şi civili. În pofida armistiţiilor succesive şi a acordurilor de pace de convenite la Minsk în februarie 2015, ostilităţile sporadice au continuat.

Presa ucraineană a scris de mai multe ori despre dificultăţile în mobilizarea de noi soldaţi, ultimele mobilizări fiind un eşec.

sursa: stiripesure.ro

Categoria: DIASPORA