PSD pregătește moțiunea de cenzură. Daniel Suciu anunță premier technocrat. De câte voturi mai are nevoie PSD să demită Guvernul Orban?

PSD pregătește moțiunea de cenzură. Daniel Suciu anunță premier technocrat. De câte voturi mai are nevoie PSD să demită Guvernul Orban?

PSD pregătește moțiunea de cenzură. Daniel Suciu anunță premier technocrat după asumarea legii care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De câte voturi mai are nevoie PSD să demită Guvernul Orban?

 

 „Nu ne tremură genunchii, nu ne lăsăm ameţiţi, nu ne temem de amenunţările PNL, nu ne ferim de alegeri anticipate”. Declarația aparține secretarului  general adjunct al PSD, deputatul Daniel Suciu. Social-democratul a confrimat că, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, în termen de trei zile va fi depusă o moţiune de cenzură.

Daniel Suciu:  „Nu ne tremură genunchii, nu ne lăsăm ameţiţi, nu ne temem de amenunţările PNL, nu ne ferim de alegeri anticipate. Până la alegeri anticipate mai este. Singurul obiectiv al PNL şi al acestei guvernări este să fugă de propriile cuvinte şi de propriile promisiuni. Au spus că sunt de acord cu alocaţiile, dar mai la vară şi vara se va transforma în toamnă. Ne-au spus că sunt de acord cu mărirea salariilor cadrelor didactice, dar nu au pus bani în buget pentru acest lucru. Ne-au spus că vor respecta toate prevederile Legii pensiilor, dar nu au mărit pensiile celor un milion de român cu pensia minimă. Piatra de hotar este data de 1 septembrie, ziua în care trebuie să se mărească pensiile cu 40%. Singurul obiectiv este să fugă de toate acestea, să vină cu alegeri anticipate”.

PSD nu va propune premier

PSD nu ia în calcul să propună un premier din rândul formaţiunii, după ce moţiunea de cenzură va trece. „Alegerile sunt la termen, în luna decembrie, există suficiente variante, inclusiv un Guvern care să asigure această tranziţie până la alegeri. Nu propunem un premier din rândurile PSD, susține Suciu.

Reamintim că:  Guvernul Ludovic Orban își va angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea legislației astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin la alegerile locale din 2020. PSD și UDMR au posibilitatea ca în termen de 3 zile de la angajarea răspunderii, să depună în Parlament o moțiune de cenzură.

Majoritatea necesară demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură este de 233 de voturi. În acest moment, în PSD și UDMR sunt, în total, 228 de senatori și deputați. PSD și UDMR mai au astfel nevoie să atragă cel puțin alte 5 voturi din Parlament pentru demiterea Guvernului Orban.

Momentan niciun alt parlamentar în afara PSD și UDMR nu a anunțat că va vota o moțiune de cenzură depusă în cazul angajării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au spus că susțin alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Rămâne de văzut cum vor vota deputații minorităților (în număr de 17), plus parlamentarii neafiliați.

 

Categoria: Politica