PSD își desemnează astăzi candidatul la Cotroceni: Viorica Dăncilă condiționează candidatura de asumarea în bloc a rezultatelor la alegeri

PSD își desemnează astăzi candidatul la Cotroceni: Viorica Dăncilă condiționează candidatura de asumarea în bloc a rezultatelor la alegeri

Social-democraţii se reunesc, marţi, în Birou Politic Naţional, pentru a-şi alege candidatul la prezidenţiale, urmând ca propunerea să fie validată în CEx. În cursa internă au rămas oficial Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, însă nici Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea nu exclud o candidatură. În partid circulă acum teoria că Dăncilă ar putea să condiționeze candidatura sa la prezidențiale de asumarea în bloc a rezultatelor. Principalul motiv este că sondajele comandate de partid sunt departe de a oferi liniște în Kiseleff. Este de așteptat ca în ședințele BPN și CEX de marți, Dăncilă să-și anunțe candidatura, mai ales că atât la Bistrița cât și la Tg. Mureș a cerut liderilor de filiale asumarea rezultatelor la alegerile din noiembrie.

Despre asta am scris aici:

Cu Viorica Dăncilă lângă el, Radu Moldovan a fost reconfirmat președinte. El va fi șeful campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale care se vor desfășura cu mandatele pe masă

 

Iniţial, îşi anunţaseră înscrierea în competiţia internă pentru prezidenţiale: secretarul general al PSD Mihai Fifor, preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleşoianu şi senatorul Şerban Nicolae. Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor s-au retras, însă, din cursa internă. Viorica Dăncilă a anunţat că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta ce spune formaţiunea şi nu va da înapoi. Şi Gabriela Firea a anunţat că se gândeşte la o candidatură pentru Cotroceni.

Șefa PSD consideră că intrarea sa în cursa pentru Cotroceni și un eșec la prezidențiale va duce la schimbarea ei din fruntea partidului la viitorul Congres PSD din primăvara lui 2019. Mai mulți lideri județeni au ignorat Congresul în care au fost aleși Dăncilă, Teodorovici și Fifor, numind actuala conducere ca fiind una interimară și că marea bătălie se va da la anul.

Cum în PSD este o tradiție recentă a liderilor care au acuzat filialele că au oprit motoarele în alegeri pentru a-l arunca peste bord pe candidat după alegeri, Dăncilă nu vrea să pățească același lucru și vrea ca șefii județeni să demisioneze înaintea leadership-ului PSD.

Liderii județeni spun că nu este în regulă să se procedeze cum vrea Dăncilă. ‘Dacă face candidatul greșeli, ca Geoană, de ce să plec eu acasa?’, spune un lider PSD.

Pe de altă parte, e loc pentru o manevră: liderii județeni care demisionează fac alegeri imediat în filială și se realeg.

Liderul PSD a avut, luni, o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceau şi Victor Ponta, cu care a discutat despre susţinerea unui candidat PSD la prezidenţiale. Ea a anunţat că aşteapă un răspuns de la cei doi lideri politici până pe trei august, atunci când e convocat congresul PSD.

PSD va merge cu un candidat propriu la prezidenţiale. La fel şi ALDE, care îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu în această cursă. În acest context, Adrian Ţuţuianu a anunţat că şi Pro România va avea candidat propriu. El şi-a exprimat susţinerea pentru Gabriela Firea.

Congresul PSD pentru validarea prezidenţiabilului are loc pe 3 august.

Categoria: Politica

Scrie un comentariu

Email-ul nu va fi publicat, dar este obligatoriu pentru comentarii.
Campurile oblicatorii sunt marcate cu *