PSD face jocurile la alegerile parlamentare? Un sondaj intern al acestui partid arată cifre interesante: doar trei partide sunt sigure că vor trece pragul electoral

PSD  face jocurile la alegerile parlamentare? Un sondaj intern al acestui partid arată cifre interesante: doar trei partide sunt sigure că vor trece pragul electoral

Un sondaj intern al PSD şi, ale cărui cifre sunt destul de apropiate de cele ale unei alte cercetări sociologice făcute la comanda PNL, vorbeşte despre faptul că doar trei partide politice vor trece pragul electoral: PSD, PNL şi ALDE, PMP pendulând undeva între 4,8 şi 5,2 la sută din opţiunile electoratului.

De asemenea, în acelaşi sondaj, Uniunea pentru Salvaţi România nu trece de 3 procente, în timp ce ALDE gravitează în jurul a 7-8%, dar aici este vorba de un scor tradiţional.

La nivelul judeţului BN, cele mai sigure liste sunt ale PSD, PNL şi ALDE, restul partidelor urmând să dea bătălii grele pentru a face pragul electoral.

 

Altfel, cifrele sondajului respectiv ar arăta în felul următor:

PSD —————- 41%

PNL——————36

ALDE——————7

UDMR—————-6

PMP——————-5

USR——————-3

ALTE PARTIDE —–2

 

PSD şi PNL, scenarii posibile pentru alegerile parlamentare

 

În cele două partide se lucrează cu diverse scenarii, inclusiv cu cel în care aceste trei partide nu vor face pragul de 5%, la care se vor mai adăuga alte 4-5% provenite de la alte partide mici, care vor candida, însă nu vor intra sub nicio formă în Parlament. Cu PMP, ALDE și USR în afara Parlamentului, toate procentele adunate de aceștia vor fi trimise la redistrubuire și alocate partidelor mari care au prins Parlamentul, scrie stiripesurse.ro

Situația ALDE este una mai specială. Ei ar avea 6-7%, dar la alegeri acest procent se poate transforma oricând în 4%, ceea ce înseamnă că Tăriceanu și compania nu vor intra în Parlament. Acesta este motivul pentru care PSD ia în calcul foarte serios varianta să coopeteze ALDE pe liste. Matematic, scorul PSD nu va crește cu mult, odată ce vine și ALDE alături de ei, dar politic vor intra în Parlament alături de un partener loial.

Pe scenariul cel mai negru, partidele mari iau în calcul faptul că vor juca aproape singuri în Parlament, ceea ce înseamnă că, imediat după alegeri vor avea de redistribuit între 15 și 20%. Ar însemna procente serioase în plus pentru PSD și PNL, dar și patru ani în care bătălia pe scena politică va fi extrem de dură. Fără partide balama, fără alte cârpeli, PSD și PNL se vor înfrunta direct și doar UDMR, partid cu un electorat conservat, ar mai putea fi arbitru între cele două.

Acesta este scenariul negru, dar sondajele sunt o poză de moment. La fel de bine am putea întâlni situația ca toate cele trei partide enumerate mai sus să intre în Parlament, ceea ce ar configura jocul politic pe cu totul alte coordonate.

 

Categoria: SONDAJE DE OPINIE