PROTESTE ŞI CRIZĂ POLITICĂ

PROTESTE ŞI CRIZĂ POLITICĂ

Bistriţenii au continuat protestele şi în aceste zile, noutatea fiind faptul că protestatarii se organizează şi îşi caută lideri. Pe fondul protestelor şi al cererilor străzii extrem de diverse, criza politică din România se adânceşte. Singura lumină care se vede la orizontul politic este cel al alegerilor anticipate cu speranţa numirii unui Guvern care să construiască bugetul naţional pentru 2016.

Locul de întâlnire al protestarilor din Bistriţa a rămas piaţa Petru Rareş, spaţiu unde în aceste seri s-au strâns undeva între 200 şi 300 de persoane, în majoritatea lor tineri şi chiar foarte tineri. Cu obiectivele rămase aceleaşi, protestatarii au început să se organizeze şi să îşi caute lideri. Doi dintre aceştia, Ovidiu Raţiu şi Florin Bojor, s-au adresat străzii

După ce s-au spus mai multe speachuri, tinerii au început un marş l tăcerii până la Biserica Evanghelică, acolo unde au fost aprinse lumânări, marşul fiind reluat până la fostul restaurant „Cerbul”
„Le-am arătat că acţiunile lor corupte au repercusiuni. Ori de câte ori vom fi nedreptăţiţi vom ieşi cu miile în stradă”, a spus conchis unul din vorbitorii ieşiţi dintre protestatari.

CE MAI URMEAZĂ?

După o săptămână de la debutul protestelor în stradă, situaţia politică din România rămâne tulbure, în absenţa unui guvern susţinut de Parlament, neadoptatea bugetului pe 2016 fiind o realitate care ar putea arunca în aer învăţământul, sănătatea dar şi celelalte domenii de activitate.

Până la această oră, singura variantă optimă existent ca rezultat al primelor consultări de la Cotroceni între preşedinte şi partidele politice, este validarea unui guvern de tehnocraţi cu un premier independent şi care să construiască bugetul pe 2016 şi să pregătească posibilele alegeri anticipate. Potrivit unor analişti, la această oră este nevoie în acest moment de un premier care să nu facă parte din niciun partid politic pentru a evita un nou razboi în Parlament cu consecinţe catastrofale de imagine pentru granzii politicii. Iohannis nu ar accepta un premier PSD, iar un premier PNL va avea probleme uriaşe în Parlament. În aceste condiţii, solutia care va mulţumi inclusiv protestatarii este cea a unui prim-ministru technocrat.

 

Categoria: EVENIMENT