PROTEST SPONTAN al grefierilor la Bistriţa

PROTEST SPONTAN al grefierilor la Bistriţa

Protest spontan în această dimineaţă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 30 de grefieri de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi de la Judecătoria Bistriţa au ieşit în faţa instituţiei în semn de protest faţă de modul în care sunt trataţi de sistemul în care lucrează. Angajaţii instanţelor susţin că salarizarea nu este corectă şi cer şi recunoaşterea studiilor superioare.

Protestul spontan a fost declanşat în jurul orei 11.00 şi s-a întins până la ora 12.00, nemulţumirile grefierilor vizând salarizare pe măsura studiilor şi a calificărilor, dar şi un program mai lejer de muncă şi plata orelor suplimentare.

 

Grefierul-şef al secţiei penale a Judecătoriei Bistriţa, Maria Băla, ne-a spus că grefierii au interrupt astăzi timp de o oră activitate în vederea susţinerii unui protest spontan, declanşat la nivel naţional: “ Ne-am raliat şi memorandumului judecătorilor, dar, ţin să precizez faptul că nu majorarea salariilor este principal revendicare, ci faptul că dorim noi reglementări legislative, adaptate la noile realităţi din instanţe şi parchete. De asemenea, cerem adoptarea unui nou statut al personalului de specialitate , care să contribuie la eficientizarea activităţii şi implementarea treptată a unor reglementări privind funcţia de grefier, rezultate prin transferul unor atribuţii şi obligaţii de la magistraţi”,  spune Băla.

 

Maria Băla s-a mai arătat îngrijorată de creşterea alarmantă a volumului de activitate al grefierilor, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri civile şi penale-

 

“Nu este posibil ca în perioada de vară, atunci când unul din colegii grefieri intră în concediu de boală, un grefier, un singur grefier să conducă o secţie întreagă, aici fiind vorba de secţia penală a Judecătoriei Bistriţa”, a conchis interlocutorul nostru.

 

 

Maria Băla spune că zilele de weekend au devenit zile obişnuite de muncă, iar remuneraţia nu este pe măsură. Deşi activitatea în birouri a fost blocată timp de o oră, procesele programate s-au desfăşurat normal. Protestul continuă sub forma unei greve japoneze.

 

 

Categoria: EVENIMENT