Proiect de extindere all – season pentru Băile Figa

Proiect de extindere all – season pentru Băile Figa

Resursele naturale existente pe teritoriul unei țări sunt cea mai de preț comoară pe care o poate avea un popor. Un caz concret este orașul Beclean, ce deține un potenţial turistic ridicat din punct de vedere balnear, datorită apelor curative sărate şi a nămolului sărat cu proprietăţi curative diverse. Conceptul de extindere al băilor răspunde unor cerințe vitale: realizarea unei investiții emblematice prin intervenții prudente asupra mediului și prin utilizarea eficientă a resurselor.

Astfel, centrul va adăposti facilități balneo-spa și de întreținere, consultații și tratamente medicale, agrement adulți și copii, salină subterană artificială, restaurant, bar și spațiu conferințe. În plus, posibilitatea de a oferi servicii diverse de turism, agrement și tratament pe tot parcursul anului, fără întreruperea activității în sezonul rece, a fost una dintre principalele obiective îndeplinite.

De asemenea, din punct de vedere arhitectural, s-a mers pe linii care pastrează particularitățile reliefului existent dar care aduce un aer modern si funcțional acestui segment aflat într-o degradare continuă.

Prin noul proiect care va fi realizat în Parcul Balnear de la Beclean, staţiunea Băile Figa va deveni practic o amenajare turistică ,,all seasons”, iar turiştii vor putea petrece aici sejururi atractive în orice perioadă din an, indiferent de anotimp, ceea ce va aduce un nou progres pentru întreaga comunitate locală din oraşul Beclean şi va contribui din plin la dezvoltarea economic şi social a întregii zone adiacente oraşului de pe Someş.

Băile Figa au fost amenajate prin proiectul „Creşterea valorii potenţialului balnear al lacurilor sărate din regiunea Nord-Vest”, proiect realizat de Consiliul Local Dej în colaborare cu Consiliile Locale Beclean, Cojocna, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Cluj. Costul total eligibil al proiectului a fost de 4,2 milioane euro.

Complexul balnear Băile Figa fost inaugurat în 25 iunie 2010, fiind construit cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene (fonduri PHARE). Staţiunea se întinde pe 15 hectare şi este aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de oraşul Beclean. Băile Figa sunt un loc perfect de relaxare, peisagistica locului fiind realizată în acest scop. Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi a nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol.

Inaugurarea Mini-Aqualandului , în data de 27 iulie 2012, un nou proiect turistic al oraşului Beclean, investiţie realizat cu fonduri europene, a adus un plus de atractivitate şi divertisment pentru toţi cei care trec porţile staţiunii turistice beclenare.

 

Categoria: BECLEAN