PRIMUL SONDAJ DE TOAMNĂ. Cifre șocante. Analiza săptămâna viitoare

PRIMUL SONDAJ DE TOAMNĂ. Cifre șocante. Analiza săptămâna viitoare


 

În cadrul CEx-ului PSD de vineri după-amiază, senatorul Țuțuianu, contestatar al președintelui Liviu Dragnea a prezentat un studiu sociologic care ar fi fost realizat la comanda PSD și care prezintă o fotografie a momentului politic, septembrie 2018.

Fără a preciza despre ce institut de sondaje e vorba, fără a avea acces la datele tehnice și modul de operare, propolitica.ro crede că este vorba de o simulare făcută de sociologi, aplicațiile de acest fel fiind o obișnuință în lucrări sociologice de acest fel.

În acest context, dacă în cazul luptei pentru Cotroceni, cifrele prezentate par să fie reale, la votul simulat pentru partide, situația e puțin diferită, dar o analiză propolitica.ro o vom avea în zilele următoare. Singurul comentariu pe care îl fac este cel legat de partidul lui Ponta, cotat cu magicul 5%, ceea ce înseamnă că ar putea intra în Parlament, fapt de care mă cam îndoiesc. De altfel, nici în cazul ALDE, lucrurile par să fie manipulate, dar vom arăta în analiza care urmează de ce credem acest lucru.

SONDAJ SEPTEMBRIE 2018

Președintele partidului, Liviu Dragnea ar înregistra un scor catastrofal, dar nici Gabriela Firea sau Tăriceanu nu ar avea multe șanse. În plus, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare, opoziția ar câștiga.

La prezidențiale, Klaus Iohannis ar câștiga, și în turul I, și în turul II, indiferent de adversar, în timp ce Liviu Dragnea ar obține abia 4% din voturi, din totalul populațieie, și 7% dintre cei care, teoretic, s-ar prezenta la vot.

Locul al doilea este ocupat de Călin Popescu Tăriceanu, luat în calcul aici din poziția de candidat al ALDE, nu al unei coaliții eventuale cu Partidul Social Democrat.

Firma care a lucrat pentru PSD a măsurat și intenția de vot pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a cărei popularitate este în creștere, după demitere. De altfel, una din concluziile sondajului este că nici un candidat pro-PSD nu mai reușește să învingă vreun candidat anti-PSD, după demiterea lui Kovesi acest fapt fiind „evident˝.

Potrivit acestui sondaj, efectuat telefonic (prin metoda CATI) și cu o marjă de eroare de 4,3%, PSD ar obține 31%, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare. ALDE, cu un scor de 4%, nu ar intra în Parlament. PNL ar beneficia de 25% din voturi, USR de 13%, iar partidul lui Dacian Cioloș tot de 13%, deși Mișcarea România Împreună nu este încă înregistrată.

 

Categoria: SONDAJE DE OPINIE