Primarul Ovidiu Teodor Crețu nu renunță la proiectul de modernizare și reabilitare a pieței din jurul Bisericii Evanghelice

Primarul Ovidiu Teodor Crețu nu renunță la proiectul de modernizare și reabilitare a pieței din jurul Bisericii Evanghelice


Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă de proiectele de hotărâre care vor fi supuse miercuri, 30 mai, votului consilierilor municipali convocați în ședință extraordinară. Printre aceste proiecte se găsește și cel care face referire la aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI)  pentru modernizarea Pieţei Centrale din Bistriţa, un proiect controversat și contestat de verzi, liberali și ecologiști.

Primarul Bistriţei a reamintit  că în 2015 a fost elaborat Planul Urbanistic de Detaliu al Pieţei Centrale, care a fost supus consultării publice şi ulterior aprobat cu o majoritate de 18 voturi, fiind vorba de HCL 78/2015.

Așa cum era de așteptat, primarul Crețu a vorbit și despre câți arbori ar urma să fie tăiați: ” În privința vegetaţiei, vă pot spune că  din cei 104 arbori din Piaţa Centrală, 13 sunt incluşi în alte proiecte (copacii din zona Sugălete şi cei din continuarea pasajului). Din restul de  91 de arbori, 33 vor fi păstraţi, inclusiv castanii seculari, iar alţi 16 arbori de diferite specii vor fi plantaţi. Tăierea noi o realizăm pentru a elibera câmpurile vizuale, în special pentru Biserica Evanghelică, dar şi pentru complexul Sugălete, pentru că sunt monumente de importanţă mai mult decât naţională, europeană, putem spune chiar internaţională şi trebuie să le punem în vedere. Prin acest proiect dorim să evidenţiem caracterul de spaţiu public urban al Pieţei Centrale”, a explicat edilul Bistriței.

dig

În nou amenajare, vom avea două poziţionări pentru scene, pentru că în această zonă se vor desfăşura concerte şi spectacole, mobilier urban, două fântâni cu circulaţia apei circulară şi două cu jeturi şi un curs de apă care reaminteşte de pârâul care trecea în urmă cu 150 de ani prin această piaţă. De asemenea, prevede iluminatul public şi arhitectural”, a conchis primarul Ovidiu Creţu.

 

Primarul Crețu a reiterat ideea că modernizarea Pieței Centrale se va face cu piatră naturală sau alte gregate compactate și nu va fi păstrat gazonul sau spațiile verzi. El a mai arătat că, deocamdată, cele două toalete publice nu vor fi desființate, ele fiind absolut necesare pentru evenimentele ce urmează dar și pentru turiștii care vizitează Centrul Istoric.

 

Deocamdată, modernizarea pieței din jurul Bisericii Evanghelice este un fapt ce se petrece doar pe niște hârtii, materializarea lui urmând să fie făcută prin intermediul fondurilor europene, costul fiind unul destul de mare: peste 4,5 milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

Categoria: Administratie