PRIMĂRII SĂRACE, PRIMĂRII BOGATE ÎN BN

PRIMĂRII SĂRACE, PRIMĂRII BOGATE ÎN BN

Comunele din judeţul Bistriţa-Năsăud care nu au surse suficiente de alimentare a bugetului local primesc în acest an o gură de oxigen pentru a se dezvolta. Legea bugetului de stat pentru 2015 le avantajează în mod clar, în detrimentul localităţilor cu venituri mari, care contribuie pe măsură la vistieria statului. Un astfel de exemplu este cel al comunei Șieu Măgheruș, suma de bani primită de la bugetul de stat fiind de 51 de mii de lei.

 

 

Noua filosofie bugetară a Guvernului Ponta este pentru unii mumă, pentru alții ciumă, unitățile administrativ-teritoriale care nu au avut parte de resurse suficiente pentru alimentarea bugetului local, urmând să primească bani de supraviețuire. Cert, legea bugetului de stat pentru 2015 stabileşte limite pentru venituri proprii pe categorii de localităţi, pe baza veniturilor proprii realizate în 2013, astfel că pentru comune plafonul este de 1,5 milioane de lei,  pentru oraşe – 6 milioane de  lei, pentru municipii – 20 de milioane de lei, municipii reşedinţă de judeţ , 50 de milioane de lei şi pentru judeţe – 80 de milioane de lei.

În baza aceleiaşi legi, Executivul a decis că necesarul de bani pentru asigurarea limitelor de venituri proprii se calculează ca diferenţă între limita stabilită şi veniturile proprii încasate în 2013. Cu toate acestea, limitarea veniturilor proprii blochează investițiile în 18 comune din județul Bistrița-Năsăud. Într-o situație foarte grea se găsește comuna Șieu Măgheruș. Primarul Sorin Mititean s-a arătat șocat de modul cum ministrul Darius Vîlcov împarte banii la UAT-uri: ” Suntem puși în situația de-a găsi alte surse de finanțare pentru a încheia reabilitarea școlii gimnaziale din centrul de comună, dar și pentru apa și canalizarea în Arcalia. Va fi un an greu, poate cel mai greu din ultimii 10 ani de mandat, dar, cred că ne vom descurca (…) Nu e corect, nu e oportună această nouă filozofie bugetară”, spune Mititean.

Într-o situație similară cu Șieu Măgherușul se mai găsește  municipiul Bistriţa, oraşele Beclean şi Năsăud, dar și următoarele comune :  Bistriţa Bârgăului, Feldru, Josenii Bârgăului, Lechinţa, Livezile, Lunca Ilvei, Maieru, Monor, Prundu Bârgăului, Rodna, Şanţ, Şieu Măgheruş, Teaca, Telciu, Tiha Bârgăului.

Precizăm faptul că în baza HG 14/2015, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud este oarecum avantajat, în comparaţie cu alte judeţe, beneficiind de aproape 58 milioane lei. De asemenea, oraşul Sângeorz-Băi primeşte aproape 2 milioane lei.

 

 

 

Categoria: Administratie