Primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie a găzduit ședința Colegiului prefectural din această lună.

Primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie a găzduit ședința Colegiului prefectural din această lună.

În cadrul ședinței au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2018 ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Bistrița-Năsăud și al Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud.

APIA Bistrița-Năsăud a prezentat situația fermierilor neplătiți integral și a dosarelor blocate temporar la plată la data de 29.07.2019. Astfel, situația stă în felul următor:
FERMIERI NEPLĂTIŢI INTEGRAL – 122
° Dosare aflate pe fluxul de autorizare – 94 cazuri;
° Dosare închise – 28 cazuri.
DOSARE BLOCATE LA PLATĂ – 96… CAUZE:
° Fermieri cu erori sau sancţiuni înverzire 2017 – 12 cazuri;
° Fermieri cu cart. galben 2017 şi erori 2016 sau 2018 – 12 cazuri;
° Cuantum nou plata redistributivă – 6 cazuri;
° Fermieri cu SCV sau ANT şi data calcul înainte de 20.03.2019 – 30 cazuri;
° Fermieri fără formă coerentă, fermieri implicaţi în transferuri, etc – 36 cazuri. Reprezentanții APIA au precizat că dosarele blocate sunt analizate, pentru a se afla motivele blocajului, iar în momentul în care vor fi lămurite aceste aspecte, se vor da drumul la plăți.

Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bistrița-Năsăud, a prezentat principalele priorități de dezvoltare rurală pentru perioada de programare 2014-2020, cât și proiectele selectate și contractate în județul Bistrița Năsăud pentru PNDR 2014-2020.
Astfel, dintr-un total de 43 de dosare selectate, 39 au fost contractate, în valoare de 186.047,446 mii de euro.
În ceea ce privește Investițiile non-agricole în mediul rural, fondurile atrase până la acest moment sunt de 11.6 milioane euro.

Prezent la ședința de astăzi,  ministrul secretar de stat Sorin Roșu Mareș,a adus completări la prezentările APIA și OJFIR, precizând faptul că Agenția pentru Finanţarea Invetițiilor Rurale a atras fonduri europene in valoare de 4,65 miliarde de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014 – 2020). Aceasta sumă reprezintă un grad efectiv de absorbtie de 52,3% din alocare.

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie,  Ioan Mate a prezentat noul sediu al Primăriei Sânmihaiu de Câmpie care a fost construit cu bani guvernamentali prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar și fonduri proprii, cu o valoare totală de 230.000 de lei. După ședință membri Colegiului prefectural au vizitat Muzeul comunal și Monumentul Țăranului Român din localitatea Zoreni.

Ședința a fost moderată de prefectul județului Ovidiu Victor Frenț și subprefectul județului Ciprian Ceclan-Oprea, în prezența primarului comunei Sânmihaiu de Câmpie și a membrilor Colegiului prefectural.

Categoria: Administratie