Președintele Radu Moldovan, alături de ministrul Natalia Intotero în Spania. La a doua generație în Spania, românii cer sprijin pentru a-și păstra identitatea culturală

Președintele Radu Moldovan, alături de ministrul Natalia Intotero în Spania. La a doua generație în Spania, românii cer sprijin pentru a-și păstra identitatea culturală


 

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan se află pentru câteva zile în Spania. El o însoțește pe Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Ministrul românilor de pretutindeni s-a întâlnit cu românii din Castellon și din Madrid și a discutat cu oficialii spanioli despre sprijinirea celor care vor să se întoarcă acasă.

De asemenea, la Ambasada României în regatul Spaniei de la Madrid, cei doi s-au întâlnit și cu mebrii Asociației Hispano-Româno ”Salva”  fondată de Ica și Vasile Tomi, binecunoscuți în comuna administrată de primarul Gheorghe Onul.

Potrivit TVR, Asociațiile românilor din Spania solicită sprijin pentru proiectele derulate în cadrul unei comunități care a prins rădăcini în această țară. Copiii românilor stabiliți în Spania au nevoie de cursuri ca să învețe limba română, iar păstrarea identității culturale depinde și de acțiunile asociațiilor.  Comunitatea românească din Spania a ajuns la a doua generație, iar asociațiile românești se bazează doar pe fondurile acordate de Ministerul Românilor de Pretutindeni. La prima întâlnire cu ministrul Natalia Intotero, românii de la Madrid au cerut sprijin pentru proiectele ONG-urilor care susțin păstrarea identității culturale.

Simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene Diaspora Restart a fost un alt subiect discutat la Ambasada României din Madrid, după ce mulți compatrioți s-au plâns de numărul mare de piedici administrative.

Ministrul românilor de pretutindeni s-a întâlnit cu românii din Castellon și din Madrid și a discutat cu oficialii spanioli despre sprijinirea celor care vor să se întoarcă acasă.

Observatorul Imigrației din Spania precizează că peste 1 milion de români dețin rezidența legală în această țară, în timp ce evidența populației coboară numărul la 700 de mii. Aproape jumătate dintre ei contribuie la fondul asigurărilor sociale și în jur de 40 de mii sunt întreprinzători.

 

Categoria: EVENIMENT