Președintele Klaus Iohannis anunță formarea unui guvern PNL. Premierul va fi nominalizat luni sau marți

Președintele Klaus Iohannis anunță formarea unui guvern PNL. Premierul va fi nominalizat luni sau marți

Președintele Klaus Iohannis a susținut   la ora 13.00 o declarație de presă la finalul consultărilor cu reprezentanții partidelor parlamentare în vederea formării unui nou guvern. La discuțiile cu președintele au fost reprezentanții PNL, USR, UDMR, PMP, ai partidului lui Victor Ponta, ai ALDE și minorităților naționale și au lipsit cei de la PSD. 

Acestea sunt declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis:

E bine că a trecut moţiunea de cenzură. Azi am convocat prima rundă de consultări cu partidele. PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din dorinţa românilor. Au lipsit nemotivat de la consultări, au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern de tranziţie, pentru că indiferent de anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va funcţiona un timp scurt. E nevoie urgent de un guvern pentru că orice zi în plus cu acest guvern e o zi pierdută.  Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Eu prefer un Guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie. Astăzi s-au prezentat partidele şi PNL, care a venit primul, a spus clar şi răspicat: PNL e dispus să preia guvernarea, chiar dacă e complicat. celelalte formaţiuni care au venit toate au spus că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare.

E clar că ne îndreptăm spre un Guvern PNl sau în jurul PNL, urmând să se clarifice aceste nuanţe. Avem neovie de un guvern care se ocupă de alegeri,  pregăteşte bugetul pentru anul viitor, închide anul. Avertizez PSD să nu cheltuiască banii românilor în această fază de interimat. E nevoie de un Guvern care repară greşelile PSD din economie. Vreau să fac o afirmaţie clară: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a PSD-iştilor.

Repet. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii.

Consultările de azi vor fi continuate luni, poate şi marţi, într-o formulă mai restrânsă. Însă vreau să ştie toată lumea că eu vreau să fac repede o desemnare. Luni, marţi, voi desemna un prim-ministru. Nu voi desemna un personaj din PSD. Nu voi desemna PSD-işti pentru guvernare.  Să se înţeleagă. Sunt pentru alegerile anticipate. În Constiuţie, dacă ne uităm sunt inhibate alegerile anticipate.

Ca să fiu clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. E o problemă şi sunt dispus să mă implic după prezidenţiale într-o discuţie aşezată, onestă, pentru a găsi o soluţie. Acum nu se poate purta această discuţie. Dacă ar pica două propuneri din perioada următoare, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie până când s-ar organzia acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară. Avem nevoie de un guvern rapid instalat.

Categoria: EVENIMENT

Scrie un comentariu

Email-ul nu va fi publicat, dar este obligatoriu pentru comentarii.
Campurile oblicatorii sunt marcate cu *