Premieră în medicina bistrițeană: La SJU ”Bistrița” s-a făcut prima artroplastie totală de șold

Premieră în medicina bistrițeană: La SJU ”Bistrița” s-a făcut prima artroplastie totală de șold

La Spitalul Județean de Urgență ”Bistrița”, rezultat al investițiilor realizate și a echipamentelor achiziționate în ultima perioadă, au făcut posibilă o nouă premieră medicală pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
O echipă mixtă, coordonată de Dr. Remus Opriș – medic primar Ortopedie și Traumatologie, șef lucrări în cadrul UMF Târgu Mureș și Dr. Bogdan Bumbu – medic primar Ortopedie și Traumatologie, șef secție, a realizat prima artroplastie totală de șold, utilizând o endoproteză totală necimentată, cuplu ceramică-ceramică. Pacientul a fost un tânăr diagnosticat cu coxartroză secundară NACF, stadiul V. STEINBERG.

Din echipa operatorie au mai făcut parte:
Dr. Florin Cioancă – medic specialist Ortopedie și Traumatologie;
Dr. Alexei Russu – medic primar ATI;
As. Monica Murza – instrumentar.

Ce este artroplastia totală de şold?

Artroplastia totală de şold este una dintre cele mai de succes operaţii pe care chirurgii ortopezi le efectuează. Protezarea şoldului este o intervenţie chirurgicală electivă, ceea ce înseamnă că pacienţii decid dacă şi când să aibe loc procedura. Ca medic, nu spun pacienţilor că trebuie neapărat să se opereze, dar de foarte multe ori intervenţia chirurgicală este singura care poate duce la dispariţia durerii. Filozofia mea este aceea de a furniza pacienţilor mei informaţiile de care au nevoie pentru a putea lua o decizie cu privire la durerea de şold şi la starea lor de sănătate. Astfel pot să aleagă în cunoştinţă de cauză tratamentul dorit pentru durerea de şold.

 

Articulaţia şoldului este de tip minge-cavitate. Mingea este reprezentată de capul femural şi cavitatea de acetabul. Protezarea şoldului implică îndepărtarea capului femural şi înlocuirea acestuia cu o bilă metalică sau de ceramică. Cartilajul articular de la nivelul acetabulului este îndepărtat cu un instrumentar specific şi este înlocuit de o componentă metalică hemisferică acoperită de un plastic special (polietilenă) sau ceramică. Astfel se formează o nouă articulaţie de şold care permite de cele mai multe ori o mobilitate şi o libertate de mişcare mai mare. Componentele care formează proteza de şold pot fi sau nu ataşate la os cu ajutorul unui ciment medical. De obicei incizia pe care o fac are o lungime de circa 12-15cm.

 

Categoria: EVENIMENT