Prefectul Ovidiu Frenț: Târgurile de animale rămân închise! Primăriile trebuie să ceară autorizație specială pentru a deschide puncte de sacrificare a mieilor

Prefectul Ovidiu Frenț: Târgurile de animale rămân închise! Primăriile trebuie să ceară autorizație specială pentru a deschide puncte de sacrificare a mieilor


Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte mulțumit de faptul că virusul Pestei Porcine Africane a afectat doar porcii mistreți, boala nepătrunzând în gospodăriile sau în marile ferme de creștere a porcilor de pe raza județului BN.

”Le mulțumesc specialiștilor de la Direcția Sanitar-Veterinară, doctorului Ioan Bogolin, celor de la IPJ sau jandarmilor, pentru implicare directă în limitarea și stoparea acestui virus în gospodării. Așa cum se știe, au avut loc o serie de acțiuni și care au vizat persoanele care transportau illegal suine, fiind aplicate 107 amenzi contravenționale”.

În acest context, prefectul Ovidiu Frenț a anunțat faptul că, oficial, toate târgurile sau piețele unde se vând animale, rămân închise în continuare, dar nu este interzis comerțul cu suine pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, animale trebuind însă să fie însoțite de acte doveditoare și legale de la DSVSA.

Se deschid sau nu punctele de sacrificare a mieilor?

Mai este legală sacrificarea mieilor?

Prefectul Ovidiu Frenț despre locul unde se vor putea sacrifica mieii. E legal sau nu?

Publicată de PRO BN TV pe Luni, 18 martie 2019

Întrebat despre mult mediatizatele puncte de sacrificare a mieilor din piețele publice, prefectul Ovidiu Frenț, a spus că asemenea puncte vor putea fi deschise de primării, sigur, după ce acestea vor cere din partea Direcției Sanitar-Veterinare o autorizație în acest sens: ” Primăriile pot solicita DSVSA o autorizare pentru aceste puncte de sacrificare a mieilor. Din ceea ce știu eu, primăria Bistrița va deschide o asemenea locație, așa cum e tradiția, în zona pieței Decebal, însă, repet, orice UAT din Bistrița-Năsăud poate face această solicitare către DSVSA, pentru că și sacrificarea mieilor trebuie să îndeplinească mai multe cerințe privind ”bunăstarea” respective acțiuni și a animalului sacrificat.

 

Reamintim că, în 2018 D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud a dispus aplicarea măsurilor specifice în vederea asigurării condiţiilor de igienă în unitățile în care se obține și se livrează carnea și preparatele din carne, respectiv în unitățile de abatorizare, spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi unitățile de procesare carne, spunea atunci directorul executiv Ioan Bogolin.

 

Potrivit acestuia, sacrificarea mieilor și a iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, care sunt supravegheate sanitar veterinar permanent. Carnea provenită din aceste unități poate fi comercializată în toate unitățile înregistrate/autorizate sanitar veterinar din ţară sau poate fi comercializată pe teritoriul UE sau ţări care nu sunt membre UE.

 

Mieii şi iezii destinaţi sacrificării vor fi acceptaţi la tăiere numai dacă sunt identificaţi cu două mijloace de identidicare, dintre care una electronică, în exploataţia de origine. Starea de sănătate a mieilor şi iezilor, precum şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar de liberă practică, din localitatea în care se află exploataţia de origine. Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate și formularul/documentul de mişcare (emise de către medicul veterinar) precum și de formularul care cuprinde informații despre lanțul alimentar (completat de către proprietar) se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar şi dacă sunt respectate prevederile legale privind bunăstarea animalelor.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Această carne nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Bistriţa-Năsăud va aplica măsura de suspendare a activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi se vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

 

 

 

 

 

 

 

Categoria: EVENIMENT