Prefectul Ovidiu Frenț: Tăiatul porcilor nu este interzis în județul Bistrița-Năsăud!

Prefectul Ovidiu Frenț: Tăiatul porcilor nu este interzis în județul Bistrița-Năsăud!

La ora actuală nu avem raportat niciun caz de îmbolnăvire  sau suspiciune de peste porcină africană! – PREFECTUL OVIDIU FRENȚ

 

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a confirmat astăzi faptul că restricțiile instituite contra pestei africane porcine rămân în vigoare, astfel că toate târgurile de animale sunt în continuare închise.

Cu toate acestea, prefectul Ovidiu Frenț, spune că nu există vreo interdicție în ceea ce privește tăiatul porcilor în gospodăriile oamenilor din județul Bistrița-Năsăud.

” Porcii pot fi tăiați, așa cum se spune la noi, nu există niciun fel de interdicții, doar că este obligatoriu faptul ca acele animale să fie verificate de medicul veterinar, iar dacă animalele sunt cumpărate din alte părți, atunci ele trebuie să fie însoțite de o foaie de mișcare a animalului, pentru a vedea din ce zonă provine”, spune Frenț.

Orice știre sau informare care pretinde că tăiatul porcilor este interzis în gospodăriile cetățenilor din județul Bistrița-Năsăud, este falsă, mai arată prefectul Ovidiu Frenț: ” O spun încă o dată: animalul din propria gospodărie se sacrifică cu efectuarea analizelor, ceea ce s-a făcut dintodeauna”.

 

 

Reamintim că

 

La finalul lunii octombrie, virusul pestei porcine africane a fost depistat la patru exemplare de porci din Ieud, judeţul Maramureş, ceea ce a făcut ca pericolul şi riscul răspândirii virusului peste porcine africane să crească, având în vedere proximitatea faţă de judeţul nostru.

 

Atunci, prefectul Ovidiu Frenț a  convocat imediat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi a dispus toate măsurile necesare: târgurile de animale au fost închise încă din februarie şi rămân închise; monitorizarea circulaţiei animalelor; controalele la fermele de suine; intensificarea vânătorii de porci mistreţi; supravegherea de către poliţie a circulaţiei animalelor şi prin medicii veterinari a tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porci.

  

 

La ora actuală, nu avem semnalat niciun caz de îmbolnăvire şi nici măcar un caz de suspiciune la nivelul judeţului nostru. Nu ştim ce ne rezervă viitorul, dar suntem pregătiţi pentru a face faţă acestui virus extrem de uşor de dispersat de factorul uman”, a conchis prefectul Ovidiu Frenţ.

Categoria: EVENIMENT