PREFECTUL Frenț: O reformă administrativ-teritorială trebuie să aibă cap și coadă… Trebuie plecat de jos în sus

PREFECTUL Frenț: O reformă administrativ-teritorială trebuie să aibă cap și coadă… Trebuie plecat de jos în sus

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a reiterat astăzi, în contextul a tot mai multe discuții despre reformele administrativ-teritoriale și necesitatea demarării acestui proces complex într-un viitor cât se poate de apropiat. Potrivit celor spuse de Ovidiu Frenț, regiunile, într-o primă etapă, ar trebui să capete acele valențe europene, fără a înlocui, forma de organizare creată în jurul unui județ: ” Județele sunt entități benefice, dar avem obligația să regândim aceste structuri create în urmă cu 50 de ani. Sigur, nu trebuie uitat faptul că apariția sau reapariția județelor în 1968 a schimbat total fața României, permițându-i o dezvoltare cumva echilibrată din punct de vedere economic, a raportului dintre sat și oraș, așa că nu văd de ce ar fi nevoie, neapărat de desființarea acestora”.

O soluție este reducerea numărului de comune

În acest context, prefectul Ovidiu Frenț are o altă variantă pentru o nouă reorganizare administrativ-teritorială: reducerea numărului de commune.

” Județele sunt benefice, doar că regiunile, este clar că vor trebui să capete acea valență europeană, în schimb am o propunere care s-ar putea să nu placă și, care face referire la comune: În ultimii zece ani suntem martorii unei depopulări masive a mai multor comune, acest fapt fiind monitorizat și în județul Bistrița-Năsăud, fiind cât se poate de evident în zona de câmpie a Bistriței-Năsăud, acolo unde deja avem comune cu mai puțin de 1000 de locuitori. În acest dramatic context, pentru a avea funcționari bine plătiți la o primărie, pentru o dezvoltare durabilă a acelei comunități, cred că e nevoie de altceva, de o comasare etapizată, mai ales că avem și o grilă a UE și care arată că o comună trebuie să aibă 5.000 de locuitori. Nu spun că trebuie aplicată această grilă, însă opinez că ceva trebuie făcut, oricum, într-un viitor care nu e chiar așa de îndepărtat vor fi luate și asemenea gen de decizii!”, punctează prefectul județului Bistrița-Năsăud.

Viitor politic sau administrativ?

Prefectul Ovidiu Frenț susține că nu a luat încă o decizie, dat fiind faptul că așteaptă să vadă cum arată și ce spune noul statut al funcționarilor publici, ”prefectul fiind înalt funcționar public”.

Categoria: Administratie