PNL ştie de ce vorbeşte de alegeri anticipate

PNL ştie de ce vorbeşte de alegeri anticipate

Fiindcă vom avea un guvern de uniune națională condus de un premier apolitic. Și liberalii știu foarte bine asta. Și le convine, căci așa e bine pentru ei, pentru Iohannis și chiar pentru pesediști. Iar pentru nație e acceptabil spre binișor.

Ce ar putea spune acum liberalii? Că nu vor să facă guvernul? Că stau pe margine, critică dar nu vor să ia puterea acum? Că le convine să stea la cutie în opoziție sau pe tușă? Ar fi sinucidere.

Ar putea spune liberalii acum că vor puterea și guvernarea fără alegeri? Că vor ca Iohannis să numească un premier liberal? Și dacă nu vor reuși să facă majoritate și Iohannis nu va numi un liberal, nu se fac de râs? Nu e percepută ca o mare înfrângere pentru ei? Dar haideți să zicem că Iohannis se decide să desemneze un premier liberal, pe Cătălin Predoiu poate. Cum vor face liberalii majoritatea? Cu UNPR? Vor face guvern minoritar fără susținere în Parlament și fără să reușească să-și impună vreun proiect, vreo lege? Ar fi un guvern de sacrificiu, ciuca bătăilor, fără autoritate și popularitate, rezultat nu în urma alegerilor ci în urma combinațiilor. Ar fi bine pentru liberali să facă acum guverne, să împartă funcții, să se bată pe algoritmul politic?

Singura comunicare rezonabilă din partea liberalilor este aceasta pe care au ales-o: vrem alegeri anticipate, vrem să mergem în fața poporului, să-i cîștigăm încrederea și să merităm cu adevărat guvernarea, s-o primim de la alegători, nu prin combinații. Liberalii au ales mesajul corect chiar dacă știu că nu se pot face anticipate. Și nici vor anticipate.

Însă nu vom avea alegeri anticipate. Nici PSD și nici PNL nu sunt pregătite pentru alegeri anticipate. Nici DNA nu e pregătită pentru alegeri anticipate. Nici parlamentarii actuali nu sunt pregătiți pentru alegeri anticipate și nici nu vor fi până la finalul mandatului.

Categoria: ANALIZE-COMENTARII