PNL A ÎNCEPUT CAMPANIA contra ”naționalizării Pilonului II de pensii”

PNL A ÎNCEPUT CAMPANIA contra ”naționalizării Pilonului II de pensii”

PNL a lansat o campanie naţională împotriva naţionalizării Pilonului II de pensii, care se va desfăşura prin informări, acţiuni stradale, dar şi strângerea de semnături pentru susţinerea majorării ponderii alocate Pilonului II, de la 3,75 la 6%, din cota de 25% din CAS-ul plătit de angajat. Peste 70 de voluntari ai PNL vor ieşi în stradă pentru strângerea de semnături.

    „Din cei 25% CAS, reţinuţi din salariul brut, 21,25% se transferă către Pilonul I de pensii, iar 3,7%, câtre Pilonul II. Pilonul I sau pensia, chiar dacă este bazată pe contributivitate, ea nu poate fi transmisă ca moştenire, indiferent ce se întâmplă cu proprietarul acestui drept. Dacă nu ajunge la pensie sau dacă ia pensie o perioadă scurtă de timp, aceşti bani rămân statului. Pilonul II de pensii, administrat privat, funcţionează pe principiul acumulării şi multiplicării. Banii din Pilonul II de pensii pot fi retraşi, contribuţia plus profitul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, printr-o singură prestaţie, pot fi retraşi integral sau proprietarul acestui fond poate să opteze pentru o contribuţie lunară care se cumulează cu banii strânşi la Pilonul I”, a explicat președintele PNL BN,  Ioan Turc.

El  a mai menţionat că Pilonul II de pensii a fost introdus de liberali şi a făcut parte din programul de aderare a României la Uniunea Europeană, în schimb PSD – ALDE au anunţat naţionalizarea Pilonului II, însă lucrurile s-au schimbat după reacţia societăţii civile.

„PNL a depus la Avocatul Poporului o amplă documentaţie pentru ca să poată ataca la Curtea Constituţională această Ordonanţă 82. Conform Constituţiei, doar Avocatul Poporului poate ataca Ordonanţa care nu a fost dezbătută în Parlament. De asemenea, PNL a anunţat ferm că dacă amendamentul pe care l-a depus la Ordonanţa 82 va fi acceptat, adică creşterea la 6%, aşa cum a fost stabilit prin programul de aderare la UE, atunci vom vota ordonanţa. Dacă nu, nu vom vota şi vom ataca atât la instanţele naţionale, cât şi la instanţele europene acest demers al PSD –ALDE, pentru că este atacat un drept de proprietate, un drept fundamental”, a concluzionat liderul liberal .

Categoria: Politica