PMP strange semnături pentru modificarea legii alegerilor locale. Popularii vor ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin

PMP strange semnături pentru modificarea legii alegerilor locale. Popularii vor ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin

Președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca a anunțat astăzi că sprijină necondiționat campania de semnături pe care popularii o vor declanșa la nivel național și, care vizează la revenirea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.

 „La nivel naţional, PMP a început o campanie foarte importantă, prin care suntem hotărâţi să strângem un milion de semnături pentru a arăta dorinţa cetăţeanului de a reveni la două tururi. Noi, cei din PMP considerăm că este necesar, că nu e democratic ca un primar, cum e de exemplu Craiova, să fie ales cu 12% din voturi sau cu 7-8% din voturi, în alte localităţi din ţară. Trebuie să revenim la două tururi”, a spus deputatul Simionca.

Liderul popular bistrițean a confirmat faotul că  a înaintat o cerere către Primăria Bistriţa pentru acordarea unor locaţii pentru trei corturi, unde să poată fi strânse semnături. „Începând din acest weekend vom ieşi în stradă, ne veţi vedea activi, să vedem dacă cetăţenii îşi doresc alegerea primarului din două tururi. Majoritatea cetăţenilor îşi doresc acest lucru. Noi ne propunem să adunăm, la nivel de judeţ, undeva la 15.000 semnături”, a mai spus deputatul Ionuţ Simionca.

Reamintim faptul că liderul PMP, Traian Băsescu, a anunţat luni că partidul său a lansat o campanie de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Fostul preşdinte a susţinut că alegerea primarilor într-un singur tur este o eroare politică, alegererile în două tururi fiind totodată „singura şansă de a schimba hegemonia PSD în competiţia locală şi naţională”.

Partidul Mişcarea Populară lansează o campanie de strângere de semnături pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu. El a susţinut că alegerea primarilor într-un singur tur, desi nu este o eroare constituţională, este o eroare politică. Liderul PMP a precizat că, în primul rând, un partid mare, cum este PSD, îşi garantează aproape prin această lege postamentul pe care pe urmă obţine rezultate foarte mari în alegerile legislative. El a dat ca exemple: municipiul Craiova, unde primarul a fost ales cu 7,7% din lista de alegători, Galaţi – 9,45% şi Bucureşti – 13,4%.

„Considerăm că în momentul de faţă primarii au devenit nereprezentativi pentru electorat, iar modul de desfăşurare a scrutinului nu încurajează prezenţa la vot, iar cifrele ne arată o profundă suferinţă de democraţiei. Singura şansă de schimba hegemonia PSD în competiţia politică locală şi naţională în România este revenirea la alegerile în două tururi a primarilor”, a subliniat Traian Băsescu. Liderul PMP a amintit că Eugen Tomac a depus din 2015 o iniţiativă legislativă în acest sens, care a trecut tacit de Senat şi care  este pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor, cu raport negativ de la Comisia de administraţie locală, prin votul PSD şi PNL. Traian Băsescu a anunţat că, în plus, PMP a declanşat o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi speră ca până în luna iunie să strângă circa un milion de semnături.

Categoria: Politica